Ще бъде създаден регистър на педофилите в България

0
876
Адв. Петър Петров
Адв. Петър Петров. Снимка: "Възраждане"

Да бъде създаден регистър на педофилите в България – това предложиха от ПГ „Възраждане“, като депутатът Петър Петров го мотивира:

„Предлагаме създаване на огледална национална информационна система на тази, която се предлага за закрила от домашно насилие. Ние предлагаме да се създаде национална информационна система и национален регистър за случаите на педофилия, осъществени на територията на страната или по отношение на български граждани в чужбина, които са потърсили помощ и подкрепа на лицата, осъдени за престъпления по Раздел VIII Разврат от НК, извършени спрямо малолетни и непълнолетни лица, наричан по-нататък „Национален регистър“, както и издаване на справки и удостоверения за вписаните обстоятелства.“

Народният представител изтъкна, че такъв регистър съществува във всички развити държави по света, сред които САЩ, Канада, Великобритания, Франция, Швеция, Израел. По думите му идеята му е обществото да знае кои са хората, осъдени за този вид престъпления, които в българския Наказателен кодекс попадат в раздел VIII, глава II Разврат и съответните институции да могат да вземат мерки и да превантират извършването на подобни престъпления.

Има два подхода при създаването на подобен регистър, заяви Петров от трибуната. Той уточни, че в някои държави въпросният регистър е напълно и изцяло публичен като всяко едно лице може свободно да се поинтересува, да направи справка и да види кои са осъдените педофили. От „Възраждане“ предлагат по-консервативен подход, според който определени държавни органи и лица, които са оправомощени по закон, да могат да имат свободен достъп и да могат да правят справки за него с оглед превенцията.

Според парламентарната група по този начин ще се подобри работата на разследващите органи, които се занимават с разкриването на тези изключително опасни престъпления. Петров допълни, че регистърът ще може да бъде използван и от партньорските служби.

Същевременно Божидар Божанов заяви, че според него това изменение ще срещне подкрепа от всички, но е нужно то да бъде прецизирано.

„На първо място вече има информационни системи, които поддържат данни за осъдени лица. Единната информационна система за противодействие на престъпността на Прокуратурата, в която и МВР и Министерството на правосъдието имат модули. Също така за съдимостта, която централизира информацията за осъдените лица. Един такъв подход би бил да се изисква свидетелство за съдимост при започване на работа в тези случаи, което би решило потенциалният проблем със защитата на лични данни“, коментира още той.

Последваха още дискусии, свързани с обхвата на лицата, които ще имат достъп до регистъра.

В крайна сметка народните представители приеха окончателно работодателите да могат отказват да наемат осъждани педофили, когато дейността им ще е свързана с деца.

В регистъра ще има данни за случаите на сексуално посегателство над деца, по които има постановени присъди, данни за извършителите и вида престъпление. МВР ще го поддържа. Достъп до него него ще има Министерски съвет, общините и местната администрация, Държавната агенция за закрила на детето, Агенцията за социално подпомагане, общинските комисии за детето, Народното събрание и съдилищата.

Тези работодатели, които извършват дейност с непълнолетни и малолетни, ще бъдат длъжни да изискват справка от Националния регистър на случаите на педофилия и ще могат да не наемат работник на трудов или граждански договор.

Регистърът ще трябва да бъде направен в рамките на година след обнародването на закона в Държавен вестник.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments