Шестима са задържани при акцията в ДФ „Земеделие“

0
164
Държавен фонд "Земеделие"
Държавен фонд "Земеделие". Снимка: Архив

Операцията на спецпрокуратурата в Държавен фонд „Земеделие“ приключи с шестима задържани. Заместник главният прокурор Иван Гешев съобщи, че престъпленията са били извършени по време на управлението на предишния изпълнителен директор Румен Порожанов.

„По досъдебно производство, което ви е известно – делото срещу обвиняемия Миню Стайков. В хода на това досъдебно производство са привлечени като обвиняеми 8 лица, както е известно. За ръководител на групата е привлечен Миню Стайков с мярка „задържане под стража“ и още 7 лица“, заяви Гешев, предаде „Труд“.

Налице са обвинения по вторични престъпления, свързани присвояване на европейски пари, добави той.

„Става въпрос за получени 8 млн. лв. и опит да бъдат получени още 5 млн. евро – общо около 18 млн. лв., при разрешени лимити от 5 милиона лева. По това производство са събрани доказателства и данни, че му е оказано съдействие от лица от ДФЗ, които са нарушили, вероятно, и не са изпълнили служебните си задължения“, каза Гешев.

От това излиза, че има информация за престъпления по служба, извършено от длъжности лица вътре във Фонда. Заместник главният прокурор коментира още, че се претърсват домашните адрес и служебните кабинети на арестуваните лица.

„В момента 6 лица от ДФЗ, включително и зам.-изпълнителният директор и директори на дирекции, са със задържане 24 часа административна мярка. В рамките на тези часове ще бъде преценено, колко от тези лица ще бъдат привлечени към наказалтена отговорност и какви ще бъдат мерки за неотклонение“, завърши Гешев.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments