„Шел“ започва сондажи за нефт и газ в Черно море през април

0
81
Министър Теменужка Петкова и вицепремиер Томислав Дончев
Снимка: Министерство на енергетиката

През април компанията „Шел“ ще започне дълбоководни сондажи за търсене на нефт и газ в Черно море. Това стана ясно след среща на представители на компанията с вицепремиера Томислав Дончев и министъра на енергетиката Теменужка Петкова.

„Местният добив в дълбоко Черно море е една от най-реалните форми на диверсификация на източниците на енергийни ресурси. Местните ресурси ще ни съдействат за повече енергийна независимост и по-добра ликвидност на борсата за търговия с природен газ“, коментира министър Петкова по време на посещение на сондажния кораб „Нобле“, с който ще се правят проучванията в находището „Хан Кубрат“ край Силистар.

Енергийният министър припомни, че заедно с Европейската комисия е разработена концепция за изграждане на газоразпределителен център и един от възможните източници за захранването му е местният добив.

Актуализираната в края на миналата година енергийна стратегия на страната очертава като една от основните перспективи либерализацията на пазара на природен газ и създаването на борса за търговия с газ. В изпълнение на тази стратегия „Булгартрансгаз“ ЕАД вече регистрира дъщерно дружество – „Газов хъб Балкан“ ЕАД, което ще оперира платформи за търговия за нуждите на пазарите в рамките на газовия хъб.

Петкова акцентира, че дългосрочната визия на правителството предвижда 49% от собствеността на това дружество да бъде предоставена на частни инвеститори – индустриални консуматори, оператори на газопреносни и газоразпределителни мрежи, лицензирани оператори на газови борси и други.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments