Шефът на Twitter: Забраната на Тръмп е “правилна”, но “опасна”

0
70
Социална медия - Туитър.
Снимка: Пиксабей

Шефът на Twitter Джак Дорси заяви, че забраната на американския президент Доналд Тръмп е правилното нещо, пише “BBC”. Той обаче изрази тъга от това, което той определи като „извънредни и несъстоятелни обстоятелства“ около трайното отстраняване на Тръмп. Дорси каза също, че забраната е отчасти провал на Twitter, който не е направил достатъчно, за да насърчи „здравословно общуване“ в своите платформи.

Twitter е едновременно хвален и критикуван за замразяване на акаунта на Тръмп. Германският лидер Ангела Меркел и мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор – нито един от тях съюзник на излизащия президент на САЩ – се обявиха срещу хода на технологичния титан. В дълъг пост шефът на Twitter заяви, че не е празнувал или не се гордее със забраната, която се случи след бунта в Капитолия миналата седмица. Той повтори, че премахването на президента от Twitter е направено след „ясно предупреждение“ към Тръмп. Дорси заяви:

“Взехме решение с най-добрата информация, която имахме въз основа на заплахи за физическата безопасност както в Twitter, така и извън него.”

Той също така прие, че преместването ще има последици за отворения и безплатен интернет.

„Налагането на тези действия фрагментира публичния разговор. Те ни разделят …. И създава прецедент, който според мен е опасен.“

Той се обърна и с критики, че само шепа технически шефове могат да вземат решения за това кой има и няма глас в интернет – и за обвинения в цензура. Дорси добави:

“Фирма, която взема бизнес решение да се модерира, е различно от правителство, на което се премахва достъпа, но все пак може да се чувства по същия начин.”

Решението за премахване на потребители, публикации и туитове е критикувано от някои за нарушаване на Първата поправка – свобода на словото. Въпреки това големите технологични фирми обикновено твърдят, че тъй като те са частни компании, а не държавни участници, този закон не се прилага, когато те модерират платформите си.

Facebook и YouTube са предприели стъпки, за да заглушат президента, докато Amazon изключи Parler, приложение, широко използвано от неговите поддръжници. Сега Snapchat също обяви, че Тръмп също ще бъде окончателно забранен от своята платформа. Той вече беше обявил за неопределено временно спиране, но сега реши, че „в интерес на обществената безопасност и въз основа на опитите му да разпространява дезинформация, реч на омразата и подбужда към насилие“ за окончателно прекратяване на акаунта му.

В понеделник говорителят на германския канцлер заяви, че намира забраната за социалните медии за „проблематична“. А мексиканският президент каза:

„Не обичам някой да бъде цензуриран.“

Новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън заяви, че иска компании като Фейсбук и Twitter да направят повече за премахване на речта на омразата и фалшивите новини. Преди това той заяви, че иска да отмени раздел 230 – закон, който защитава компаниите от социалните медии от съдебни дела за нещата, които хората публикуват. Не е ясно как Байдън възнамерява да регулира Big Tech, въпреки че вероятно ще бъде негов законодателен фокус.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments