Шефът на ГДБОП: Между 1000 и 1200 лева струва изваждането на фалшиво ТЕЛК решение

0
14
ТЕЛК

Едно фалшиво ТЕЛК решение върви между 1000 и 1200 лева. Това заяви пред „NOVA“ главен комисар Калин Стоянов.

Той разказа, че оглавяваната от него служба се занимава със злоупотребите от над година. До момента констатирани са над 50 случая. Те обхващат и хора от провинцията, които са били регистрирани като жители на столицата с цел да се явят пред съответната ТЕЛК комисия. 

При разкритията се е установило, коментира Стоянов, че има хора, които се занимават с намирането на лица, неотговарящи на условията, тъй като реално нямат необходимия процент нетрудоспособност. След като биват открити, срещу съответната сума те получават помощ, за да им бъде извадена нужната документация. 

Главният комисар спомена за фрапантни случаи, които се задействат само срещу пари и лична карта. При тях „кандидатът“ дори не се явява на прегледи. Посредниците им се свързват с ръководителите на комисиите, които след като получат исканата от тях сума, издават решението.

Калин Стоянов обясни как по този начин бива ощетена държавата по най-различни начини. Някои от тях стават чрез предоставяне на пенсионно осигуряване, както и чрез различни социални услуги. В момента текат проверки от ГДБОП, за да се установи дали престъпнаха схема има „шапка“.

Комисарят коментира и случая с наскоро разбитата престъпна мигрантска група. По негови думи той не е прецедент и сходни на него се наблюдават масово у нас в момента. 

„Някои от тях дори придобиват статут на постоянно пребиваващи. Участници в групите са и българи, които са организирани в отделните звена и етапи на престъпната дейност. Основно у нас такива лица отговарят за логистичния процес – осигуряване на транспорт, храна, подслон”, конкретизира шефът на ГДБОП.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments