Шефът на „Александровска болница“: Очакваме нови мерки от четвъртък

0
583
COVID-19
Pixabay

Директорът на „Александровска болница“ проф. Борис Богов обяви, че се очаква в четвъртък да бъдат оповестени нови ограничителни мерки у нас. Причината – нарастващият брой новозаразени и смъртни случаи. По неговите думи мерките ще засегнат големите ученици – тези над 12 години. Проф. Богов прогнозира пред „Bulgaria On Air“, че пикът на новата трета вълна ще бъде през следващите 14 дни.

Той допусна, че предстои подобен удар като този през ноември и затова според него всички мерки са важни. Проф. Богов призова хората да спазват ограниченията, за да няма липса на свободни легла и специалисти в болниците. Именно това е един от основните мотиви и за спирането на плановите операции.

Проф. Богов изнесе данни, според които през 2019 година са били извършени 9200 планови операции или около 25 на ден. През 2020-а те са били с 30% по-малко или около 16 на ден.

Шефът на „Александровска болница“ увери, че спешни пациенти няма да бъдат връщани. Но тези, чието лечение търпи отлагане, ще бъдат изпращани по домовете им за неопределено време.

В самата болница, която управлява проф. Богов, са предвидени 265 легла за COVID пациенти, като 35 от тях са за интензивни грижи. В момента са заети 112 легла и 7 души са интубирани.

Проф. Богов определи ваксините като огромно постижение на науките, но каза, че има важни въпроси, на които все още няма отговор. Това са дали вирусът ще изчезне, или ще мутира и препаратите няма да го спрат.

В „Александровска болница“ действа и програма за пост COVID лечение на пациенти, преболедували вируса. Те най-често имат сърдечно-съдови, неврологични и бъбречни проблеми, както и и депресии. До този момент помощ е оказана на 640 души. Графикът за прием пък е запълнен до края на месец юли.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments