Шанхай отново затяга противоепидемичните мерки

0
45
Коронавирус, COVID-19
COVID карантина. Снимка: Pixabay

Властите в Шанхай обявиха, че ще затегнат отново ограничителните мерки, тъй като във финансовата столица на Китай, продължава да се наблюдава увеличаване на броя на заразените с COVID-19, предава „BBC“.

Новите мерки включват поставяне на електронни аларми на вратите, за да се попречи на заразените граждани да излизат свободно, както и евакуиране на хората в специални центрове, за да бъде извършена дезинфекция на домовете им. По-рано тази седмица стотици хора бяха принудително изведени от домовете си, за да може сградите да бъдат дезинфекцирани обстойно.

Представители на властите в Шанхай заявиха още, че всички заразени пациенти и близките им контакти ще бъдат включени в  централизирана карантина, управлявана от правителството. Също така ще бъдат засилени мерките за дезинфекция в някои от най-засегнатите райони на града. Това вероятно означава, че някои жители ще бъдат принудени да се изнесат временно от домовете си, включително и тези, които са дали отрицателна проба за вируса.

Този ход беше предприет само дни след като на хората в две други общности в ШанхайБейчай и Пингуан  беше разпоредено да напуснат жилищата си и да се настанят временно на друго място. В Бейчай, в официално изявление до жителите се казва, че те трябва да опаковат вещите си и да оставят вратите на гардеробите си отворени. Освен това им е било наредено да оставят отворена входната врата на дома си и да не вземат със себе си домашните си любимци. Снимки в социалните медии на хора, които се редят на опашка с опаковани куфари през нощта, показват, че операцията е мащабна.

Последните противоепидемични мерки са сигнал за това докъде са готови да стигнат китайските власти, за да спрат разпространението на коронавируса в Шанхай, който е считан за финансов и бизнес център на страната. Много хора, които живеят в блокираните райони на града, не могат да получат достъп до основни хранителни продукти и са принудени да чакат правителствените доставки на зеленчуци, месо и яйца. Удълженият ограничителен режим е довел до претоварване на службите за доставка, уебсайтовете на магазините за хранителни стоки и дори до проблеми в организацията при разпределянето на държавните доставки.

Управляващите все още се стремят да следват стратегията на страната за нулево разпространение на  COVID-19, която е насочена към елиминиране на вируса, а не на водене на нормален ритъм на живот с него, както вече избраха да направят много страни. Въпреки това, фактът, че новият щам „Омикрон“ е много по-заразен и леко протичащ породи въпроси дали настоящата стратегия е устойчива в дългосрочен план.

При последната епидемия в Шанхай, установена за първи път в края на март, до момента са регистрирани над 400 000 случая на заразени и 36 смъртни случая. Според китайските власти почти всички са били възрастни, неваксинирани жители с хронични здравословни проблеми. В резултат на това на 25-те милиона жители на града беше разпоредено да си останат вкъщи.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments