Шакшука – вкусни яйца по арабска рецепта

0
293
Илюстративна снимка: Пиксабей
Илюстративна снимка: Пиксабей

Шакшука – това ястие от арабската кухня силно напомня за познатия ни миш-маш. Разликата се крие основно в това, че яйцата се запазват цели. Подправките също са различни.

Необходими продукти:

  • яйца – 4 броя
  • домати – 1 консерва
  • зелени чушки – 2 броя
  • лук – 1 глава
  • чесън – 2 скилидки
  • кимион – една щипка
  • захар – на вкус
  • сол – на вкус
  • черен пипер – на вкус
  • магданоз – 1 връзка
  • олио
  • царевица – 1 консерва по желание (липсва в традиционната рецепта, но с нея става още по-вкусно).

Начин на приготвяне:

В загрятото олио запържваме доматите, чушките, лука и скилидките чесън, които преди това сме нарязали на ситно. Можем да добавим и царевица, ако този продукт е по вкуса ни.

Към тях прибавяме и подправките – захарта, солта, черния пипер и кимеона. Разбъркваме постоянно, докато консистенцията се сгъсти.

Слагаме и яйцата, които трябва да останат цели. Оставяме на котлона до готовност.

Поръсваме със ситно нарязания магданоз.

Добър апетит!

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments