Ще се оттегли ли шефът на Олимпийските игри в Токио заради сексистко изказване?

0
143
Олимпиада 2020
Снимка: Twitter

Ръководителят на организационния комитет на Олимпийските игри в Токио най-вероятно ще подаде оставка, след като бе критикуван за „неуместни“ забележки по отношение на жените, пише “BBC”. 83-годишният Йоширо Мори каза, че жените говорят твърде много и че срещите с много жени управители на борда ще „отнемат много време“.

Забележките предизвикаха буря на протест и тогава Мори се извини, като заяви, че няма да подаде оставка. Обаче натискът върху него да се оттегли непрекъснато се увеличаваше. Очаква се Мори, който е бивш японски премиер, да се оттегли официално на заседание на специалната комисия в петък, след като направи въпросните коментари миналата седмица.

Основни спонсори на Игрите също разкритикуваха коментарите, включително Toyota, един от най-големите олимпийски поддръжници. Президентът на Toyota Акио Тойода заяви, че компанията е „разочарована“ от направените забележки.

Във вторник група жени-депутати бяха облечени в бяло в знак на протест срещу неговите забележки, като някои мъже направиха същото в знак на солидарност.

Според местните медии почти 400 души са оттеглили заявления за доброволчество на олимпийските игри, които са насрочени за по-късно тази година. Понастоящем съветът на комитета има 24 членове, петима от които са жени. През 2019 г. комисията, която отговаря за избора на японски олимпийци, си постави за цел да увеличи броя на жените директори на борда до 40%. По този повод Мори каза:

“Ако увеличим броя на жените членове на борда, трябва да се уверим, че времето за изказванията им е ограничено до известна степен, те изпитват трудности при завършването, което е досадно.”

“Имаме около седем жени в организационния комитет, но всеки избира своето място”, потвърди той.

Мори е известен в страната с поредица от гафове и недипломатични изявления, направени по време на управлението си от 2000 до 2001 г.  Той каза пред японския вестник Mainichi, че членове на семейството му от женски пол също са го нападнали след коментарите му.

“Снощи съпругата ми ми направи грубо порицание. Тя каза: Пак каза нещо лошо, нали? Ще трябва да страдам отново, защото си антагонизирал жените.”

Вестникът го цитира още:

“Тази сутрин дъщеря ми и внучката ми се скараха с мен.”

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments