Северозападът се топи: Цялата област Видин със 17 пъти по-малко население от столицата София

2
1577
Видин
Видин. Снимка: Искра.бг

Разликите между отделни области и общини в България става все по-осезаема, като няколко в някои райони обезлюдяването придобива все по-големи мащаби и може да се счита за застрашително. 

Това показва новото издание на изследването „Регионални профили: показатели за развитие“ за тази година на Института за пазарна икономика /ИПИ/. Изследването включва 73 показателя, разпределени в 12 категории за икономическото и социалното развитие на областите.

28-те български области изначално имат огромни различия по характерните си базови показатели. Логично столицата е далеч напред в класацията с най-многобройно население от близо 1,3 млн. души, което е двойно повече от това във втора област Пловдив с 634 000 души и цели 17 пъти – от последната Видин със едва 75 000 души.

На дъното на класацията са още областите Смолян, Габрово, Силистра и Търговище, вече са с по под 100 000 души и са по-малки и от някои общини в страната, което поставя въпроса за административно-териториално реформа не само на общинско, но и на областно ниво.

Чувствителна разлика има и в размера на площта на отделните области, като най-голямата област Бургас е около пет пъти по-голяма от най-малките – столицата и Габрово. 

Област Габрово се отличава в почти всички основни показатели. Освен сред най-малките по площ и население, тя е втората с най-много населени места (след Кърджали) и едновременно с това е третата област с най-висок дял на градско население, като пред нея са само столицата София и Варна . 

Обяснение за това може да се търси във факта, че Габрово е първенец сред областите с абсолютно обезлюдени населени места или 61 от общо 167 в цялата страна.

За сравнение Кърджали е областта с най-голям брой населени места – 468 от общо 5257 в страната. В същото време там е най-нисък делът на населението в градовете – 41,8% при среден 73,6% в страната. Разград от своя страна сред областите с най-малък брой населени места – 103 и най-ниско градското население – 47,8%.

Данните предопределят и редица аспекти на икономическото и социалното развитие на отделните български области, като възможностите за трансформация на икономиката и инвестициите, доходите и бедността, достъпът до образование и здравеопазване, културният и туристически потенциал, спецификите на инфраструктурата, осигуряването на ред и сигурност, качеството на околната среда

Абониране
Известие от
guest

2 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Стоил В.
Стоил В.
7 месеци по-рано

Да ме продавате, но има много общини и съответната администрация, дето не са в полза на хората, а единствено в своя ( заплатаджийска). Огромната част са пътуващи от другаде, често дори от областния град, но ЗАДЪЛЖИТЕЛНО БОГОИЗБРАНИ ПАРТИЙЦИ. Кадърните и умни хора виждат и разбират тази имитация на демокрация, теглят им по 1на благословия и емигрират или бягат в София , Пловдив, Варна и Бургас.Кому е нужно само това да е България, а другото пущинак ? Да се реформира. И без това хората от Видин вече гледат към Крайова, Зайчар а и Белград за пазаруване, туризъм и др.неща.

Любомир
Любомир
7 месеци по-рано
Reply to  Стоил В.

Иес.