Северна Ирландия е в криза: Няма правителство, няма избори, няма пари

0
45
Дъблин, Ирландия
Дъблин, Ирландия, Снимка: Pixabay

Ситуацията в Северна Ирландия понастоящем не е особено розова. Първо се срина правителството на страната. След това започнаха да се налагат строги икономии. Сега предстои да бъдат отменени нови избори, а десетки хиляди работници се готвят за стачка, съобщи „Politico“. Това е Северна Ирландия през 2024 г. – страна на политическа безизходица, засегната от съкращения в публичния сектор и масови прояви на недоволство сред активно работещите. Страна, в която сякаш нито британските министри в Лондон, нито местната власт на Демократичната юнионистка партия /ДЮП/ са готови да направят необходимото за възстановяване на стабилното правителство в този перманентно разединен край на Обединеното кралство.

Близо 2 години след като Демократичната юнионистка партия за първи път саботира Изпълнителната власт на Северна Ирландия – междуобщностното правителство, което е в основата на десетилетния мирен процес в региона, нейното ръководство изглежда не е близо до идеята за прекратяване на бойкота на сътрудничеството с партията „Шин Фейн“. Ирландските републиканци успяха да постигнат преднина спрямо опонентите си от ДЮП като най-популярната партия на последните избори през май 2022 г., но оттогава насам те все още не могат да оглавят официално правителство в рамките на системата за споделяне на властта, тъй като ДЮП отказва да съдейства за това. Подобно нежелание да запълни политическия „вакуум“ има и от страна на министърa на Северна Ирландия Крис Хийтън-Харис, който отказва да възобнови „прякото управление“ от Уестминстър. Както е известно, Северна Ирландия е била управлявана пряко от Лондон през повечето десетилетия на кръвопролития през ХХ в., както и през предишния срив на разпределението на силите на властта в парламента (Стормонт) в периода 2002-2007 г.

През последната година вакуумът поне отчасти беше запълнен от висшите държавни служители на Северна Ирландия, които бяха оставени да управляват страната си без помощта на избрани политици. Те изразиха остро недоволство, че не разполагат нито с правомощия, нито с демократичен мандат за вземане на важни решения за намаляване на разходите – проблем, заради който обществените услуги са все по-негативно засегнати. Тази дългогодишна криза предизвика продължителен смут сред работническата класа, като вчера това доведе до спиране на дейността на редица дейности в Северна Ирландия, когато 16 профсъюза обявиха, че организират първата координирана масова стачка в региона от половин век насам. Възможно е тя съвсем да не е последната.

Смут и проблеми

Над 170 000 служители и работници – близо 1/5 от цялата работна сила на Северна Ирландия, обявиха вчера, че няма да изпълняват служебните си задължения в училищата, транспортния сектор, здравеопазването и почти всички финансирани от държавата услуги. Те изразиха своето масово искане за дълго отлаганите увеличения на заплатите им.

Обещаните увеличения на възнагражденията им бяха уговорени още преди години като част от по-мащабни трудови споразумения в рамките на Обединеното кралство, но към днешна дата повечето от тези пари все още не са достигнали до заплатите и пенсиите в Северна Ирландия, тъй като съответните министри от Стормонт не са на работа. В тяхно отсъствие Министерството на финансите на Обединеното кралство отказва да изплати въпросните финансови средства. Това трябваше да се промени като част от пакета за условно финансиране, който Хийтън-Харис представи на местните партии миналия месец в опит да преодолее „блокадата“ от страна на ДЮП. По думите на Хийтън-Харис, ако лидерът на Демократичния юнионистки съюз Джефри Доналдсън се съгласи да доведе партията си обратно в Стормонт, то тогава Обединеното кралство ще може да предостави 3,3 млрд. лири стерлинги извънредна финансова подкрепа, за да се осъществи успешно възобновяването на споделянето на властта. В пакета са предвидени и 584 млн. паунда за неизплатените претенции за заплати в държавния сектор. Въпреки усилията и на самия Доналдсън обаче, лидерът на ДЮП не успя да убеди най-влиятелните си депутати да схванат предложението като момент за компромис.

Доналдсън твърди, че дисксуиите с представители на правителството на Обединеното кралство ще се проточат безкрайно дълго, докато ДЮП не получи допълнителни отстъпки по сложните търговски споразумения на Северна Ирландия след Брекзит, за които членовете на партията се опасяват, че тласкат икономиката към идеята за обединена Ирландия.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments