Сериозен ръст на оборотите при търговията на дребно

0
21
Пари
Пари. Снимка: Pixabay

Оборотът при търговията на дребно нараства. Това показват данните на Националния статистически институт за месец юни. Увеличението е с 1,5% в сравнение с предходния месец. 

През юни 2021 г. оборотът в търговията на дребно е с 22.7% над равнището на същия месец на 2020 година.

През юни 2021 г. се наблюдава увеличение на оборота при търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали (с 2.3%) и търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия (с 1.8%), докато при търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали е отчетено намаление (с 0.4%).

По-значително нарастване на оборота в търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали е регистрирано при: търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника – с 6.8%, търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки – с 6.1%, и търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет – с 6.0%. Спад се наблюдава при търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия – с 30.8%.

През юни 2021 г. в сравнение със същия месец на 2020 г. е отчетен ръст на оборота при: търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали (с 29.3%), търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия (с 16.7%) и търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали (с 15.9%).

В търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали е регистриран ръст във всички групи, като най-голям e при търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки – с 47.8%, и търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника – с 37.5%, показват още данните на НСИ.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments