Сергей Лавров: В обвиненията си към Русия българите надминаха и Чехия

0
88
Сергей Лавров
Сергей Лавров. Снимка: Фейсбук

България надмина и чехите в обвиненията си към Русия за взривовете на оръжейни складове на нейна територия. Това коментира руският външен министър Сергей Лавров по повод изявлението на Специализираната прокуратура за връзка между серия от инциденти в складове и заводи за военна продукция у нас и отравянето на Емилиян Гебрев, съобщават от „bTV“.

Според Лавров страната ни или е стояла в затъмнение и изобщо нищо не е подозирала и сега чак, след като в Чехия са се заели със събитията от 2014 година, е взела решение да се поразрови в историческите архиви, или по неизвестни причини е имала информация, но е предпочела да не й дава гласност.

Руският външен министър изрази мнение, че Европейският съюз среща проблем при налагането и не по-малко – при спазването на международните конвенции за търговия на оръжие и боеприпаси. Налага се да бъдат добре проучено отношението на частните предприемачи към съоръжения от подобен характер, убеден е Лавров.

Контролира ли Алиансът достатъчно резултатно своите членове, за да не се стига до нарушения в областта на оръжейния пазар, пита Лавров.

Той припомни и някои факти за Емилиян Гебрев, собственик на компанията за търговия с оръжие EMKO. Известни са изказванията на негови служители, които са твърдели, че в складовете в Чехия противопехотни мини не се били съхранявани, „че там е имало само външни обвивки, корпуси за противопехотен мини“. Да, но на не малко места се споменават случаи, при които господинът е изнасял въпросните корпуси в някаква държава, където на тези мини са им поставяни заряди.

Допускаме развитието на най-разнородни сценарии, разбира се, това е съвсем очаквано, каза дипломатът. Всички те обаче зависят от хитростта, която притежават незаконно търгуващите лица, които прекрачват редица забрани, договори и международни конвенции.

Както от Искра.бг ви съобщихме по-рано прокуратурата разследва руска намеса при четири случая на взривяване на оръжия и боеприпаси у нас. Това съобщи на брифинг говорителят на главния прокурор Сийка Милева. И в четирите случая оръжията и боеприпасите са били предназначени за износ в Грузия и Украйна

Милева каза още, че по време на разследването са били установени шестима руски граждани, които са пребивавали в България около датите на взривовете и на покушението срещу Емилян Гебрев. Затова от прокуратурата са на мнение, че целта е била да бъдат пресечени доставките на оръжия за Грузия и Украйна.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments