Седем служители на ДАИ – Перник са задържани

0
168
Полиция, патрулен автомобил
Полицейски патрулен автомобил. Снимка: Министерство на вътрешните работи

Седем служители на ДАИ – Перник са арестувани по време на днешната полицейска операция. Това съобщи Димитър Петров – изпълняващ длъжността административен ръководител на Специализираната прокуратура и добави, че обвинението, което се подготвя да им бъде повдигнато, е за участие в организирана престъпна група с цел получаване на подкупи.

Групата е действала в област Перник чрез проверки на пътя и събиране на „такса спокойствие“, пише „Дарик“. Пари са били взимани от няколко десетки транспортни фирми. Част от тях са получавали писма, в които били предупреждавани за проверки. Когато пък собствениците на тези фирми идвали в ДАИ, са им били искани определени суми, за да не им бъдат съставени дължимите по закон актове. Събирани са пари и при издаване на лиценз за транспортна дейност, или подновяване на такъв.

При спиране на пътя на превозно средство на съответната фирма, проверяващият бил длъжен да се свърже с някой от администрацията, който също бил част от групата. След потвърждение, че таксата е заплатена, камионът не се проверявал. Ценоразписът не бил твърд, преценявало се според финансовото състояние на фирмата и броя на превозните средства.

Службите за сигурност следят групата от средата на миналата година. Задържаните са на средно ниво, има ясно изразен лидер. Сред арестуваните не е ръководителят на ДАИ, уточни Петров.

Акцията започна тази сутрин в сутрин и продължава към момента – в служебни помещения и на лични адреси.

Явно става дума за систематичен проблем в Министерството на транспорта при подбора на кадри, каза Петров, визирайки предишни акции в ДАИ в София и в Благоевград. За софийското ДАИ делото е в съда, в Благоевград разследването е приключило, изготвя се обвинителен акт, посочи Петров.

Утре ще бъде съобщена по-подробна информация от акцията днес.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments