Създателят на „Игра на тронове“ и други автори съдят създателя на ChatGPT OpenAI за нарушаване на авторски права

0
23
Съдебно решение
Снимка: Pixabay

Джон Гришам, Джоди Пиколт и Джордж Р. Р. Мартин са сред 17-те автори, които дадоха на съд OpenAI (изкуствен интелект) за „системна кражба в масов мащаб“, последната вълна от правни действия от страна на писатели, загрижени, че програмите за изкуствен интелект използват техните защитени с авторски права произведения без разрешение, съобщава „Асошиейтед прес“.

В документи, подадени във вторник във федералния съд в Ню Йорк, авторите твърдят, че са „явни и вредни нарушения на регистрираните авторски права на ищците“ и наричат програмата ChatGPT „мащабно търговско предприятие“, което разчита на „систематична кражба в масов мащаб“.

Групата е организирана от Гилдията на авторите и включва също Дейвид Балдачи, Силвия Дей, Джонатан Франзен и Елин Хилдербранд, наред с много други. В свое изявление главният изпълнителен директор на Гилдията на авторите Мери Разенбергер каза:

„Наложително е да спрем тази кражба веднага или ще унищожим нашата невероятна литературна култура, която храни много други творчески индустрии в САЩ.“

Той добави:

„Страхотните книги обикновено се пишат от онези, които прекарват кариерата си и всъщност живота си, учейки и усъвършенствайки своите занаяти. За да запазим нашата литература, авторите трябва да имат способността да контролират дали и как техните произведения се използват от генеративния AI.

Делото цитира конкретни търсения на ChatGPT за всеки автор, като например едно за Мартин, което твърди, че програмата е генерирала „нарушаващ, неоторизиран и подробен план за предистория“ на „Игра на тронове“, която е озаглавена „Зората на лютите вълци“ и използва „същите герои от съществуващите книги на Мартин в поредицата „Песен за огън и лед“.

В изявление от сряда, говорител на OpenAI подчерта, че компанията уважава правата на писателите и авторите и вярва, че те трябва да се възползват от технологията за изкуствения интелект. В изявлението се казва още:

„Ние водим продуктивни разговори с много  създатели по света, включително Гилдията на авторите, и работим съвместн, за да разберем и обсъдим техните опасения относно изкуствения интелект. Ние сме оптимисти, че ще продължим да намираме взаимноизгодни начини да работим заедно, за да помогнем на хората да използват нови технологии в екосистема с богато съдържание.“

По-рано този месец шепа автори, които включват Майкъл Чабон и Дейвид Хенри Хуанг, съдиха OpenAI в Сан Франциско за „явно нарушение на интелектуалната собственост“.

През август OpenAI поиска от федерален съдия в Калифорния да отхвърли две подобни съдебни дела, едното включващо комика Сара Силвърман и другото от автора Пол Трембли. В съдебна декларация OpenAI коментира следното:

„Твърденията погрешно възприемат обхвата на авторското право, като не вземат предвид ограниченията и изключенията (включително честна употреба), които правилно оставят място за иновации като големите езикови модели, които сега са в челните редици на изкуствения интелект.“

Възраженията на авторите срещу изкуствения интелект помогнаха на Amazon.com, най-големият търговец на дребно на книги в страната, да промени политиките си за електронни книги. Онлайн гигантът сега моли писателите, които искат да публикуват чрез програмата Kindle Direct, да уведомят Amazon предварително, че включват материал, генериран от AI. Компанията също така ограничава авторите до три нови самостоятелно публикувани книги на Kindle Direct на ден, което е опит да се ограничи разпространението на текстове с изкуствен интелект.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments