Съюзът на юристите в България призова депутатите да оттеглят проекта за нова Конституция

0
160
ГЕРБ депозира в НС проект за нова Конституция
Снимка: ГЕРБ; ГЕРБ депозира в НС проект за нова Конституция

От Съюза на юристите призоваха депутатите да оттеглят проекта за нова Конституция. Те се обърнаха към 127-те народни представители, които са го подписали.

От Съюза на съдиите са изпратили отворено писмо до председателя на Народното събрание, медиите и премиера Бойко Борисов. В него те са категорични, че Конституцията не може да бъде заложник на политически ходове с очакване за извличането на дивиденти по време на политическо оцеляване, предаде „БНР“.

Според организацията, чийто председател е бившият конституционен съдия Владислав Славов, проектът за нова Конституция е разработен в разрез с изискванията, както и с правилата и принципите на законодателния процес. Освен това се предлагат палеативни промени, които са от компетентността на обикновено Народно събрание. И не на последно място проектът на 90% повтаря сегашната Конституция.

От Съюза на съдиите припомнят, че за приемането на нов основен закон трябва да е налице промяна на формата на държавно устройство или държавно управление или съществена промяна на обществените отношения. Това се случва след дълбоки социални и структурни промени.

От организацията заявяват още, че част от депутатите, които са се подписали, сами са признали, че не са чели проекта за нова Конституция. А други са казали, че той представлява едно нищо.

Съюзът на юристите изброява и имената на тези, които са участвали в написването на проекта за нов основен закон.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments