Съветници предлагат 20% от местните данъци да остават в общинските бюджети

0
319
Заседание на Комисията по правни въпроси

Бургаски общински съветници от БСП внесоха предложение 20% от местните данъци да остават в бюджетите на местните управи. В момента по закон 15 на сто от средствата, събрани от тези налози, остават в градовете – останалите отиват в централната власт.

Докладната записка беше разгледана на днешното заседание на Комисията по правни въпроси, но беше отхвърлена с 2 гласа „за“ и 3 – „въздържал се“.

Пред Искра.бг един от вносителите Павел Маринов определи вота на колегите си от мнозинството като политически.

„Това е чисто политическо отношение към темата, което проявиха членовете на правната комисия.“, обяви той.

Целта на предложението е да се предизвика дебат по темата за по-голяма децентрализация на общините. Нещо, за което се говори от години, но чисто законодателно правилата не се променят.

Според общинските съветници, които гласуваха „въздържал се“ за тази докладна записка обаче, тя няма да породи никакви правни последици, дори и да бъде приета. Причината е, че, за да има промяна в закона, проектът трябва да бъде внесен от народни представители. Само те и правителството имат право на законодателна инициатива.

„Целта е да повдигнем дискусия. С колко процента ще се вдигне е предмет на доказване, на необходимости и на нужди. Това трябва да се реши по законодателен път. Правните последици от нашата докладна записка биха били, че непрекъснато на заседание на Съвета по децентрализация ще се разглежда тази тема, която е много актуална, но не се решава от години наред.“, коментира Маринов.

„Дори и да бъде одобрена тази докладна записка от Общинския съвет, тя ще е пожелателна. Тя не поражда правни последици. Ние не можем да задължим. Смисълът й е да задължи нашите представители в Националното сдружение на общините, които са кметът и председателят на Общинския съвет, да работят в тази посока. Те и без това работят. През 6-те години, през които аз бях председател, този въпрос е повдиган много пъти. Дискутираше се, имаше изказвания, настоявано е. Засега обаче децентрализацията не се е случила в този вид, в който ми се желае и на мен.“, подчерта Костантин Луков, зам.-председател на Комисията по правни въпроси.

Константин Бачийски, който подкрепи докладната записка, също се обяви за това 20% от местните данъци да остават в бюджетите на общините.

Окончателното решение дали предложението да бъде прието, или не ще бъде взето на заседание на местния парламент следващия четвъртък.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments