САЩ с мерки срещу течовете на метан от нефтени и газови кладенци

0
13
Замърсяване на въздуха
Замърсяване. Снимка: Pixabay

САЩ се канят да обявят мерки за предотвратяване на навлизането на милиони тонове от парниковия газ метан в атмосферата, предава „BBC“. Мерките ще бъдат насочени към изтичане на метан от нефтени и газови платформи в САЩ. Той е един от най-мощните парникови газове и е отговорен за една трета от текущото затопляне от човешката дейност.

На климатичната конференция COP26 в Глазгоу във вторник ще бъде обявено глобално партньорство за намаляване на метана. Десетки страни се присъединиха към инициативата, водена от САЩ и ЕС за намаляване на емисиите на газ с поне 30% до 2030 г., в сравнение с нивата от 2020 г. Китай, Русия и Индия обаче – някои от най-големите излъчвател на емисии на метан в света – не са сред тях.

Основният фокус на усилията за ограничаване на глобалното затопляне от десетилетия е въглеродният диоксид (CO2), отделян в резултат на човешка дейност като генериране на електроенергия и изсичане на гори. Но все повече се фокусира върху метана, който затопля атмосферата по-бързо от CO2.

Какви действия предлага администрацията на Байдън?

Байдън ще обяви плана си на конференцията в Глазгоу, където страните се опитват да измислят планове за ограничаване на глобалното затопляне, за да избегнат климатична катастрофа до края на този век. В САЩ нефтената и газовата индустрия е най-големият промишлен източник на емисии на метан, отговорен за приблизително 30% от общите емисии на газа, казва Белият дом.

Съгласно Плана за действие за намаляване на емисиите на метан, Агенцията за опазване на околната среда (EPA) ще предложи нови разпоредби, които ще разширят и засилят намаляването на емисиите на метан за нови нефтени и газови съоръжения. Но също така ще предложи регулации, които да изискват от държавите да разработят планове, имащи цел да намалят емисиите на метан от съществуващите източници в Америка, включително около 300 000 нефтени и газови кладенци.

Една „агресивна“ програма би запушила изоставени осиротели нефтени и газови кладенци, включително много, които все още изпускат метан.

Ще има нови правила за безопасност за затягане на изискванията за изтичане на метан от 3 милиона мили (4,8 милиона км) тръбопроводи в страната, а изгарянето на отпадъци от метан в сондажни площадки на обществена земя ще бъде ограничено.

Един от начините за намаляване на емисиите на метан от селското стопанство би бил чрез „алтернативни системи за управление на оборския тор“, казва Белият дом. Администраторът на EPA Майкъл Ригън заяви пред „Агенция Ройтерс:

„Моментът за това е критичен. Докато ние си  говорим, световните лидери се събират в момента в Глазгоу и търсят истинско лидерство от Съединените щати. Това предложение е абсолютно смело, агресивно и всеобхватно.

Според Ройтерс по всяка вероятност новите правила ще влязат в сила през 2023 г.

Как реагираха природозащитниците и бизнесът?

Планът на президента Байдън беше приветстван от Съвета за защита на природните ресурси, базирана в САЩ неправителствена организация, която се застъпва за околната среда. С старшият стратегически директор Дейвид Донигер заяви:

„Тази стъпка е от решаващо значение за изпълнение на обещанието на президента Байдън да намали наполовина замърсяването на климата в Америка до 2030 г.“

И още:

„Това действие на СИП също ще засили нарастващите международни усилия – водени от Съединените щати и Европейския съюз – за значително намаляване на замърсяването с метан по време на глобалните преговори за климата в Глазгоу.

Американският петролен институт (API), водещата лобистка група в нефтената и газовата индустрия, заяви, че подкрепя директното регулиране на емисиите на метан от нови и съществуващи източници, но се противопоставя на усилията в Конгреса за налагане на такси за изтичане на метан, наричайки ги наказателни и ненужни.

В него се твърди, че течовете на метан са намалели, дори когато производството на природен газ се е увеличило в резултат на продължаващия бум на фракинг, и се казва, че технологичният напредък през последните години направи откриването и ремонта на течове на природен газ по-евтино и по-лесно, съобщава Асошиейтед прес. В изявлението на API се казва още:

„Благодарение на иновациите и действията на индустрията, нивата на емисиите на метан в САЩ в най-големите региони на производство са намалели със 70 процента през последното десетилетие, дори когато Америка произвежда по-достъпен, надежден и по-чист природен газ.

Как се отделя метан?

Около 40% от CH4 идва от естествени източници като влажни зони, но по-големият дял сега идва от редица човешки дейности, вариращи от селско стопанство като добитък и производство на ориз до сметища за боклук. Един от най-големите източници е от производството, транспорта и използването на природен газ и от 2008 г. има голям скок в емисиите на метан, който според изследователите е свързан с бума на фракинга за газ в части от САЩ.

През 2019 г. метанът в атмосферата достигна рекордни нива, около два пъти и половина над това, което са били в прединдустриалната ера. Това, което тревожи учените, е, че метанът има истински голям принос, когато става въпрос за отопление на планетата. За период от 100 години той се затопля 28-34 пъти повече от CO2. За период от 20 години той е около 84 пъти по-мощен на единица маса от въглеродния диоксид.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments