САЩ: Репетицията за встъпване в длъжност на Байдън е временно спряна заради заключване на Капитолия

0
72
Сградата на Капитолия
Снимка: Pixabay

Сградата на Капитолия във Вашингтон беше временно заключена след сигнал, свързан със заплаха за сигурността, два дни преди Джо Байдън да бъде поеме официално президентския пост, предаде „BBC“.

Полицията твърди, че е действала от съображения за сигурност, след като свидетели са съобщили, че наблизо се издига дим. Пожарът е бил на няколко пресечки. Временните мерки бяха наложени, докато траеше подготовката за репетициите на предстоящата церемония по встъпването в длъжност на Байдън.

Както е известно петима души загинаха, след като на 6 януари поддръжници на Тръмп нахлуха насилствено в Капитолия, който е „дом“ на Конгреса на САЩ. В момента хиляди войници от запаса на Националната гвардия са на пост в Капитолия и в района на централната част на Вашингтон. Вчера служителите на реда успокоиха, че няма заплаха за обществеността. Междувременно Конгресът е във временна почивка.

Какви приготовления се провеждат преди церемонията в чест на Байдън?

Понастоящем се упражняват строги мерки за сигурност, след като по-рано този месец недоволни поддръжници на Тръмп превзеха Капитолия. Паркът около комплексът е затворен, заедно с много главни пътища. Около Белия дом са поставени огради.

Репетицията за церемонията, който трябваше да се проведе вчера, вече беше отложена веднъж от съображения за сигурност. Всички 50 американски щата и окръг Колумбия (DC) са нащрек за евентуални насилствени протести. ФБР предупреди за възможни въоръжени шествия, организирани от подкрепящите Тръмп граждани, като се очаква те да бъдат организирани в столиците на отделните щати.

След като положи клетва, Байдън възнамерява да издаде изпълнителни заповеди за отмяна на забраните за пътуване на президента Тръмп и повторно присъединяване на САЩ към Парижкото споразумение за климата. Очаква се  новоизбраният президент да насочи вниманието си и върху събирането на семействата, разделени на границата между САЩ и Мексико, и да издаде по-строги разпоредби за предпазване от COVID-19, включително стриктното носене на маски.

Какво ще се случи на 20 януари?

Предстои Байдън и новоизбраният вицепрезидент Камала Харис да положат клетва пред сградата на Капитолия. При нормални обстоятелства многобройна тълпа се събира на мястото на събитието, за да стане свидетел на този ключов за американската история момент. Тази година обаче, като част от мерките за борба с коронавируса и опасенията, свързани със сигурността, броят на тълпата ще бъде силно ограничен.

След като положи клетва, Байдън ще изнесе встъпителна реч, определяйки дневния ред за мандата си. Церемониите от този тип включват четене на поезия, обет за вярност към народа и благословия. По време на тазгодишното събитие Лейди Гага ще изпее националния химн, а след това ще има музикално изпълнение на Дженифър Лопес.

Една видна фигура обаче ще направи впечатление с отсъствието сиТръмп, който неотдавна заяви, че няма да присъства на церемонията. Вчера първата дама Мелания Тръмп пусна прощално съобщение с молба към американците да „дават добър пример“ на хората около тях, като се грижат  за другите. Обикновено първата дама предава опита си на бъдещата първа дама, като я кани на разходка в Белия дом. Тази година обаче съпругата на Тръмп изглежда ще се противопостави на традицията, тъй като вече демонстрира хладно отношение към съпругата на новоизбрания президент – Джил Байдън, предаде „CNN“.

Том Ханкс ще бъде домакин на събитието, което ще се предава по телевизията в най-гледаното време утре. Специални гости ще бъдат изпълнителите Джъстин Тимбърлейк и Бон Джоуви. Екипът, който организира встъпването в длъжност на Байдън определи днешния ден преди полагането на клетвата като национален ден за отдаване на почит на хората, които през изминалата година са изгубили живота си след битка с COVID-19.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments