САЩ проучва информацията за сериозни здравословни проблеми на Ким Чен Ун

0
209
Ким Чен Ун
Снимка: Wikimedia Commons

Съединените щати проучват информация за сериозни здравословни проблеми на севернокорейският лидер Ким Чен Ун, за който се смята, че е претърпял операция. Данните са на пряко запознат официален източник от САЩ, цитиран от “CNN”.

Друг източник, запознат със ситуацията, коментира за медията, че САЩ следи отблизо доклади за здравното състояние на Ким. Наскоро той пропусна празненствата от 15 април по случаи рождения ден на дядо си, което породи спекулации относно здравното му състояние. Ким бе последно видян преди четири дни по време на правителствено събрание.

Друг официален източник от Съединените щати коментира в понеделник за “CNN”, че опасенията за здравето на Ким са достоверни, като сериозността на състоянието му е трудно да се определи.

Южнокорейската онлайн медия “Daily NK”, която е изцяло посветена на Северна Корея, докладва за информация, сочеща, че Ким Чен Ун е претърпял сърдечно-съдова операция на 12 април.

По данни на медията здравето на Ким Чен Ун се е влошило от “прекомерно пушене, наднормено тегло и преработване”, като в момента се възстановява от операцията във вила в провинцията Хянсан.

След като общото състояние на Ким Чен Ун се е стабилизирало, голяма част от лекуващият го медицински екип се е завърнала в Пхенян на 19 април. Малка част от лекарите на Ким са останали при него, за да следят възстановяването му, твърди още медията. Към момента “CNN” не може да потвърди информацията.

Южнокорейски източник потвърди за “CNN”  в понеделник, че правителството на страната е запознато с информацията, но все още не може да потвърди официално информацията, подадена от “Daily NK”. Източникът потвърди още, че здравословните проблеми на Ким, свързани с пушенето и наднорменото тегло, са добре познати, но подчерта, че се очаква допълнителна информация, за да се потвърди влошаването на състоянието му.

Президентският дворец на Южна Корея обяви в изявление, че продължава да следи за информация относно здравето на Ким, като към момента няма установени “необичайни събития” в Северна Корея.

Южнокорейското Министерство на Обединението, както и Министерството на Отбраната не отправиха коментари.

Националното консулство по сигурността и офисът на националното разузнаване в Южна Корея също отказаха коментари за “CNN”.  Медията се свърза още и с ЦРУ за повече информация.

Междувременно трети източник, запознат със случая, коментира, че американските власти са се свързали с експерти, изучаващи режима в Северна Корея, за да обсъдят евентуални непредвидени събития.

Все още обаче детайлите около случващото са оскъдни, тъй като събирането на информация от Северна Корея е изключително затруднено и едно от най-големите предизвикателства за американското разузнаване.

Северна Корея стриктно контролира всякаква информация относно лидера Ким, който в голяма степен е третиран като божество. Неговото отсъствие от официалните новини в страната често води до спекулации относно здравето му. В страната няма свободна медия, което допълнително затруднява събирането на достоверна информация. Анализаторите в голяма степен разчитат на медийни изявления и на видео материали на пропагандната машината на страната, за да откриват улики за случващото се.

Ким Чен Ун бе последно споменават в севернокорейското медийно пространство на 11 и 15 април, когато са най-важните празници в страната, честващи годишнината от раждането на основателя на страната Ким Ир Сен. В медийните изявления обаче не се споменава нищо съществено за него.

Експертите не са сигурни, кое е довело до отсъствието на Ким от честването на рождения ден на неговия дядо. Историята сочи, че когато севернокорейски лидери пропускат такива еблематични за страната събития, следват значителни развития. За сега обаче няма следа от такива.

“Има редица слухове, свързани с пушенето и сърдечно съдовата система на Ким. В случаи че е бил хоспитализиран, това би обяснило отсъствието му от значимите тръжества от 15 април”, коментира Брус Клингнър старши изследовател към “Heritage Foundation” и бивш началник на подразделение на ЦРУ, следящо Северна Корея. “През годините обаче сме били свидетели на много фалшиви слухове относно здравното състояние на Ким Чен Ун и баща му. Тепърва ще видим каква е истината”, добавя още Клингнър.

През 2008 отсъствието на Ким Чен Ир от парада по случаи 60-тата годишнана на Северна Корея породи редица слухове за влошаване на здравето му. Както стана ясно по-късно, той е претърпял удар, след което здравето му е продължи да се влошава, водейки до смъртта му през 2011.

През 2014 Ким Чен Ун изчезна от медийното пространство аз повече от месец, което също породи съмнения за здравето му. В последствие Ким Чен Ун се появи с бастун, като няколко дни след появата му южнокорейското разузнаване обяви, че е бил опериран от киста на глезена.

“Лесно се стига до грешни заключения в такива ситуации”, коментира проф. Джон Делъри от университета Йонсей в Сеул.

Въпреки това опасенията за здравето на Ким остават, като американските власти остават загрижени за ситуацията в страната. В понеделник президентът на Съединените щати Доналд Тръмп обяви, че двете страни имат “прекрасни отношения”, като добави, че е готов да инвестира повече за по-силно присъствие на Америка в страната. Двете страни пропуснаха редица срещи, целящи да сближаване на държавите. В момента обаче дипломатическите отношения са в застой заради падндемията от коронавируса.

Превод: Ивайло Йотов

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments