САЩ признаха: Не са били в състояние да предоставят помощ на Иран след катастрофата на хеликоптера

1
47
Хеликоптер
Хеликоптер. Снимка: Pixabay

В понеделник Съединените щати заявиха, че до голяма степен поради логистични причини не са били в състояние да откликнат на иранската молба за помощ след катастрофата с хеликоптер през уикенда, при която загина президентът Ебрахим Раиси, като Вашингтон изрази съболезнованията си, предава „Агенция Ройтерс“.

Рядкото искане от страна на Иран, който смята САЩ и Израел за свои основни противници, беше оповестено от Държавния департамент на брифинг.

„Иранското правителство ни помоли за помощ. Обяснихме им, че ще предложим помощ, както бихме направили в отговор на всяка молба от чуждестранно правителство в подобна ситуация“, заяви пред репортери говорителят Матю Милър. Без да уточнява Милър продължи:

„В крайна сметка, главно по логистични причини, не успяхме да окажем такава помощ.“

Овъглените останки на хеликоптера, който се разби в неделя и в който пътуваха Раиси, външният министър Хосейн Амирабдолахиан и още шестима пътници и екипаж, бяха открити рано в понеделник след нощно търсене в снежна буря.

Иран все още не е предоставил официална информация за причината за катастрофата на хеликоптера Bell 212, произведен в САЩ, в планините близо до границата с Азербайджан. Запитан дали се притеснява, че Техеран може да обвини Вашингтон, министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин заяви:

„Съединените щати нямат никаква вина за тази катастрофа.“

„Не мога да предполагам каква е причината“, добави той.

Катастрофата се случва в момент на нарастващо несъгласие в Иран във връзка с редица политически, социални и икономически кризи. Иранските духовни управници са изправени пред международен натиск заради оспорваната ядрена програма на Техеран и задълбочаващите се военни връзки с Русия по време на войната в Украйна.

Все пак Остин омаловажи опасенията на САЩ, че катастрофата може да има непосредствени последици за сигурността в Близкия изток. Той подчерта:

„На този етап не виждам непременно някакво по-широко, регионално въздействие върху сигурността.“

Съгласно конституцията на Ислямската република в рамките на 50 дни трябва да се проведат нови президентски избори.

Сюзън Малоуни, специалист по Иран в мозъчния тръст Brookings Institution, заяви, че Хаменей и иранските служби за сигурност ще се стремят да избегнат всякакво усещане за уязвимост по време на преходния период.

„В резултат на това очаквам един плах, реактивен Иран, който може да бъде по-безрисков в краткосрочен план, но парадоксално по-опасен, ако се почувства в отбранителна позиция“, коментира Малоуни.

Иранският президент заедно с външния си министър загинаха при катастрофа с хеликоптер

Абониране
Известие от
guest

1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] САЩ признаха: Не са били в състояние да предоставят пом… […]