САЩ намериха венецуелските държавни пари в българска банка

0
130
Централа Petróleos de Venezuela, S.A. Снимка: wikimedia commons
Централа Petróleos de Venezuela, S.A. Снимка: wikimedia commons

Милиони евро са постъпили по българска сметка от Венецуела, заяви директорът на ДАНС Димитър Георгиев, предаде „Фокус“.

Парични преводи на голяма стойност от Венецуела са минавали през български банкови сметки и част от средствата са напускали страната. Установена е банката, установено е и лицето титуляр на сметките, както и самите сметки, заяви по-рано главният прокурор Сотир Цацаров след среща в Министерския съвет с премиера Бойко Борисов, председателя на ДАНС и американския посланик Ерик Рубин. Информацията за паричните преводи от Държавната петролна компания на Венецуела е получена от САЩ.

През уикенда опозиционен венецуелски депутат съобщи в Туитър, че е пресечен опит на държавната петролна компания Petróleos de Venezuela, S.A. (PDVSA) да изнесе стотици милиони долари в България през брокерска фирма. Тогава българското Външно министерство отрече да има подобни данни.

От партньорите от САЩ е получена информация за парични преводи, които са извършвани от Венецуела – и по-специално, извършвани от Държавната петролна компания на Венецуела, и за които са били използвани български банкови сметки.“ Цацаров коментира, че преводите са били извършани под различен предлог. „И по наши подозрения тези основания не са действителни. Такива основания са свързани с подкрепа и финансиране на венецуелска спортна федерация, със закупуване на храни за Венецуела и т.н., които нямат общо с действителността. Към настоящия момент се работи изключително интензивно от органите на ДАНС. По първоначални данни става дума за сметки, които са открити по редовен път в тази банка – т.е. подозренията не са свързани със самата банка. Но в банката се извършва пълен мониторинг и пълна проверка от страна на ДАНС“, заяви Цацаров и посочи, че има пълно съдействие и от БНБ.

По информация на „24 часа“ титуляр на сметките е адвокат, български гражданин, с инициали Ц.Ц. Главният прокурор обясни, че лицето в момента не е на територията на страната.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments