Венецуелска държавна фирма е опитвала да изнесе средства в България

0
71
Нефтена платформа, Северно море. Снимка: wikimedia commons
Нефтена платформа, Северно море. Снимка: wikimedia commons

Депутатът от венецуелския национален парламент Карлос Папарони обяви, че националната петролна компания „Петролеос де Венесуела“ (PDVSA) се е опитала да изнесе държавни средства в България. „Петролеос де Венесуела иска да използва брокерска къща в България, за да продължи да краде парите на Венецуела. Вече се свързахме с България!“, заяви депутатът в Туитър.

Според изявлението на депутата изнасянето на средства ще бъде преустановено незабавно. Агенция „Ройтерс“ информира още, че опозиционният лидер Хуан Гуайдо, който събира подкрепа като временен президент на Венецуела, също е потвърдил тази информация.

Венецуелската национална петролна компания „Петролеос де Венесуела“ (PDVSA) е поискала от клиентите на своите съвместни предприятия да депозират приходите от продажби в сметка, открита неотдавна в руската „Газпромбанк“, предаде Ройтерс, като се позовава на свои източници и вътрешен документ, до който е получила достъп. „Газпромбанк“ съобщи по-късно, че компанията е открила сметките си в банката преди няколко години и скоро не е откривала нови. Подчертаваме, че няма открити нови сметки и банката не планира да открива нови сметки, посочва банката.

Решението на „Петролеос де Венесуела“ беше взето след като САЩ наложиха тежки финансови санкции на 28 януари, целящи да попречат на венецуелския президент Николас Мадуро да получи достъп до петролните приходи. Оттогава предприятието притиска своите чуждестранни партньори в съвместни предприятия в нефтодобивния регион Ориноко да решат официално дали ще продължат проектите. Сред тези чуждестранни партньори са норвежката петролна компания „Екуинор“ (Equinor), американският петролен гигант „Шеврон“ (Chevron) и френската компания „Тотал“ (Total).

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments