САЩ и Мексико сключват споразумение за облекчаване на миграцията във Венецуела

0
19
Границата между САЩ и Мексико
Границата между САЩ и Мексико. Снимка: Pixabay

САЩ и Мексико се споразумяха за нов план, който ще позволи на някои венецуелски мигранти да влизат свободно на територията на САЩ, но тези, които пристигат нелегално, ще бъдат връщани обратно в Мексико. Лидерите на страните се надяват, че споразумението ще облекчи натиска на границата между САЩ и Мексико, където продължава да пристига постоянен поток от венецуелци, които бягат от засегнатата от кризата държава, за да търсят по-добър живот. Предвидено е и да бъдат организирани полети за 24000 мигранти, които ще пристигнат в САЩ.

През последните 5 години около 6 милиона души са напуснали Венецуела. Това е една от най-големите миграционни вълни в света, като сред водещите причини са високите нива на престъпност и насилие, недостига на храна, горива и лекарства, както и репресиите на правителството на президента Николас Мадуро. Хората в нужда, които отчаяно се опитват да подобрят живота си, изминават хиляди километри по опасни маршрути, за да стигнат до границата между САЩ и Мексико, където след това се опитват да влязат нелегално или да поискат убежище.

Съгласно новото споразумение, което влиза в сила незабавно, 24000 венецуелски мигранти, които отговарят на условията, ще могат да влизат в САЩ по въздух и да останат там до две години. Те трябва да са все още във Венецуела, а не да са се отправили към границата между САЩ и Мексико, гласи изявление на Министерството на вътрешната сигурност на САЩ. Освен това те трябва да имат лице или организация, базирани в САЩ, които да им предоставят финансова подкрепа и да подкрепят искането им за участие в програмата.

Този ход ще бъде огромно облекчение за тези, които ще могат да се възползват от него. Те ще бъдат избавени от изтощителното и опасно пътуване до границата със САЩ, като вместо това ще могат да влязат със самолет в страната, където са въведени мерки за подкрепа. Въпреки това, една от основните промени в политиката е, че отсега нататък всички венецуелци без документи, които пресекат южната граница, ще бъдат заплашени от мярка за експулсиране в Мексико. Досега повечето венецуелци, преминали през територията на САЩ, не са били връщани обратно, а са били допускани временно на територията на страната и често са имали възможност да кандидатстват за убежище. Сега венецуелците, за които е установено, че са влезли нелегално в САЩ, а такива са хиляди, ще бъдат изпратени принудително обратно в Мексико.

Програмата се основава на модел за подкрепа, който е подобен на този, насочен към бягащите от войната в Украйна, наречен „Обединение за Украйна„. Съгласно тази програма е било предложено убежище на над 100 000 украинци, избягали от страната си след нахлуването на Русия по-рано тази година.

Администрацията на Байдън несъмнено се надява, че идеята да се помогне на венецуелците, които бягат от бедността, политическите сътресения и насилието, ще има добър политически ефект, особено ако се съчетае и с експулсирането на хиляди хора, които са преминали южната граница незаконно. Въпреки че изборите са съвсем скоро (през ноември), новото споразумение вероятно няма да предизвика толкова бързо очаквания положителен ефект, а междувременно хиляди отчаяни и изтощени венецуелски мигранти остават в затруднено положение.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments