САЩ и Китай са близо до края на търговската война

0
92
Тръмп и Цзинпин на срещата на Г20, 2017 г. Снимка: wikimedia commons
Тръмп и Цзинпин на срещата на Г20, 2017 г. Снимка: wikimedia commons

Съединените щати и Китай изглеждат близо до сделка, която ще спре новите американски тарифи на китайски стоки на стойност поне 200 млрд. долара. Пекин също така обещава структурни икономически промени и намаляване на тарифите върху американските стоки, съобщава източник, запознат с преговорите.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп и китайският президент Си Цзинпин могат да подпишат официална търговска сделка на среща на върха около 27 март, след като бе постигнат напредък в преговорите между двете страни, съобщи в.“Уолстрийт джърнъл“ в неделя.

В рамките на договора Китай може да понижи митата за внос от САЩ, включително на земеделски продукти, автомобили и продукти на химическата промишленост. В отговор Вашингтон постепенно ще отмени наказателните мита, наложени на китайския внос. Част от предстоящия договор може да бъде и покупката на американски втечнен газ на стойност 18 млрд. долара от Пекин.

Според представителите на двете страни преговорите за урегулиране на търговския конфликт са в заключителен стадий, постигнат е „съществен напредък“, но и американското, и китайското ръководство е недоволно, че условията за другата страна са твърде изгодни.

Представител на откриващата се утре сесия на Общокитайското събрание на народните представители предупреди САЩ да се въздържат от политика на конфронтация, подчертавайки, че двете страни могат да получат само изгода от сътрудничеството помежду си. Той подчерта, че Китай решително ще защитава своя суверенитет и интереси в сферата на развитие.

По повод на отбелязания напредък при преговорите Тръмп се отказа от ултиматума към КНР за постигане на споразумение не по-късно от началото на март. Това означава, че заплахата от въвеждането на наказателни мита върху китайския внос на сума 200 млрд. долара за момента е отстранена.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments