Саша Безуханова: България трябва да бъде център за иновации, а не нетен донор на талант и ресурс

0
55
Саша Безуханова
Снимка: Саша Безуханова, Фейсбук

Изборът, пред който е изправена страната ни, както и всички останали държави, е в какъв свят ще живеем през следващите 10-30 години. Това коментира пред „БНР“ Саша Безуханова, създател на платформата „Move.bg“ и инициатор на Коалицията „За зелен рестарт“.

Безуханова разгледа няколко любопитни факта. Един от тях е дигитализирането на икономическата среда и преминаването на изцяло нов и различен механизъм. Силните сега може би няма да бъдат такива и утре, следователно хората трябва да бъдат адаптивни към тези промени. 

Друг фактор, който е редно да бъде взет под внимание, това са климатичните особености, допълни още инициаторката.

Тя е на мнение, че България трябва да се превърне в един своеобразен гравитационен център, средище за иновации. Време е да се прекрати досегашната практика, при която страната ни е нетен донор на талант и ресурс за останалия свят.

Живеем във време, в което дигитализацията навлиза с невиждана скорост, констатира Саша Безуханова. На фона на тези темпове, данните показват, че едва 29 на сто от българите имат базова дигитална грамотност.

У нас разполагаме с по-ресурсоемка икономическа среда, която е с над три и половина пъти повече от средноевропейските равнища. Това дава поле за взимане на смели решения. Непопулярни такива, продиктувани от различни и дръзки идеи.

За да се насочат хората към осъзнатост, чрез която да започнат да живеят „по-зелено„, е редно да бъде осигурен подходящ механизъм, работещ в тази посока.

Решението е на всички нас, убеден е специалистът. В момент, в който пренареждането е на глобално ниво, ние имаме шанс да прескочим от незавидната позиция на скромен иноватор на по-високо стъпало. Или да останем на същото.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments