Със сложна операция спасиха жена в Интегралния център към УМБАЛ „Свети Георги“

0
31
Операция

Мултидисциплинарен медицински екип е извършил сложна операция за премахването на злокачествен тумор, който е затруднявал дишането на 71-годишна жена.

Хирургичната интервенция е била извършена в Интегралния център към УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив от проф. д-р Карен Джамбазов, директора на УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД-Пловдив и ръководител на Катедрата по ушно-носно-гърлени (УНГ) болести на Медицински университет-Пловдив в екип с началника на клиниката по Лицево-челюстна хирургия проф. д-р Петя Печалова.

Пациентката е била с оплаквания от подуване в областта на лицето, сълзене, намалена чувствителност на горните зъби и кръвотечение от носа. Близо месец жената имала затруднено носно дишане, придружено от тежест в дясната лицева област.

След извършени консултации с УНГ специалист е назначена компютърна томография на околоносните кухини с образни данни за туморна формация в областта на горната челюст.

Този вид тумор е злокачествен, съставен от специализирани клетки, наречени плоскоклетъчни клетки. Среща се често, като една от причините е, че може да започне навсякъде, където обикновено се намират плоскоклетъчни клетки, например – устни, уста и език, сливици, хранопровод, бели дробове ларинкс, кожа, маточна шийка.

Пациентката е преминала през гладък кратък постоперативен период. След проведено онкологично обсъждане ще продължи последваща терапия и ендоскопско проследяване на локалния статус.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments