Самоубийствата в България намаляват

0
27
Снимка: Anemone123/Pixabay
Снимка: Anemone123/Pixabay

Има трайна тенденция към намаляване на самоубийствата в България, заяви д-р Владимир Ненков от Националния център за обществено здраве пред БНР.

Мястото на България, сравнена с другите държави – 3 пъти по-малко от Русия, два пъти по-малко от Япония и съизмеримо със САЩ. Тенденцията през последните години е стабилно намаляване както на опитите, така и на смъртността от самоубийства. Съотношението смърт към опити е 1 към 4, малко по-ниско е от световните данни. Според различни автори е между 6 и 25 опита на 1 реализиран„.

В света за половин век честотата на самоубийствата се е повишила с 60%. Самоубийството заема десето място като причина за смърт, като на всеки 3 секунди някой прави такъв опит. Всяка година над 800 000 души умират при самоубийство, от тях 150 000 в европейските страни, съобщи д-р Михаил Околийски от Световната здравна организация (СЗО).

„Все по-голям е делът на младите хора, които се самоубиват. Повече от половината от глобалните самоубийства се случват преди навършване на 45 години“, добави той.

В развитите страни мъжете-самоубийци са 3 пъти повече от жените, а в държавите с ниски доходи съотношението е почти изравнено.

10 октомври е Световен ден на психичното здраве. Тази година той е посветен на превенцията на самоубийствата.

Оставете коментар

avatar
2000
 
smilegrinwinkmrgreenneutraltwistedarrowshockunamusedcooleviloopsrazzrollcryeeklolmadsadexclamationquestionideahmmbegwhewchucklesillyenvyshutmouth
Фото и Видео файлове
 
 
 
Аудио и Видео файлове
 
 
 
Друг вид файлове
 
 
 
  Абониране  
Известие от