Съхне ли гората над Благоевград?

0
566
Гора
Снимка: Дина Панева, Facebook

Десетки хора питат в социалните мрежи дали гората край Благоевград съхне. Те са притеснени от жълтеенето на дърветата край Стоб, Пороминово, Бараково и Благоевград, което според тях е белег, че гората загива, пише „NOVA“.

Проблемът е временен и е породен от атака на ръждиво-боровата листна оса. Вредителите не са били третирани заради COVID-19, успокои инж. Вера Станишева от Югозападното държавно предприятие.

„Този вид оса снася яйца, които се излюпват, стават гъсеници и почват да се хранят с листата на черния и белия бор. Те младите гъсеници се хранят април и май, в момента е точно активното хранене и като изгризат външната част на иглолистото, то почва да жълтее и започва да прилича, че гората гори, или пък съхне”, обясни инж. Станишева.

От горското стопанство предварително са знаели, че осата ще атакува боровете. Трябвало е да има пръскане до 30 април, но такова не е можело да се проведе заради забраните покрай COVID-19.

Специалистите добавиха, че до юли осите ще какавидират и дърветата ще се възобновят. Те обаче предупреждават за друга опасност:

„Това допълнително изсъхване на иглолистната растителност е допълнително условие, което способства за допълнително разпространение на евентуален пожар вътре в гората“.

Следващото пръскане срещу насекомите ще бъде през пролетта на 2021 г., а дотогава ще се разчита на способността на гората да се възстановява сама.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments