Съдия Керелска: Има основания да се атакува решението за избора на Сарафов

0
37
Съдия Олга Керелска
Съдия Олга Керелска. Снимка: Скрийншот от видео на "bTV"

Съдия Олга Керелска от Висшия съдебен съвет /ВСС/ смята, че има основание да се атакува решението за избор на изпълняващ длъжността главен прокурор. В ефира на „bTV“ тя уточни, че мотивите може да са свързани с това, че решението е било взето от некомпетентен орган, както и че е било в нарушение на процедурата и на материалния закон.

Очевидци сме на стар сценарий, смята съдия Керелска и изтъкна:

„Голямо нарушение, което е допуснала прокурорската колегия при избора на и.ф. главен прокурор, е това, че на практика те изобщо не са обсъдили професионалните и нравствените качества, което е задължително. Някой от тях даже поддържат тезата, че видите ли и.ф. главния прокурор има всички правомощи на главния прокурор включително и това да сезира Конституционния съд или да участва и да ръководи заседанията на прокурорска колегия.“

Подготвят се доклади по повод етичните и професионалните качества на кандидатстващия, допълни тя.

Керелска е категорична, че не може с едно изречение на заседанието да се каже – „Това са сигнали, които още не са проверени, и ние не можем да се базираме на тях. Всеки може да пусне срещу всеки някакъв сигнал.“ Тя е на мнение, че Пленумът на Висшия съдебен съвет е трябвало да избере и е било редно да е имало предварително обсъждане. По думите й е имало и нарушения в провеждането на заседанието на ВСС.

Прави впечатление с каква скорост се случват нещата след президентския указ за освобождаване на Иван Гешев, изтъкна още съдията.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments