Съдът обяви за нищожна сделката за „Царските конюшни“

0
58
Съдебна палата София
Снимка: wikimedia commons

Софийският градски съд (СГС) обяви за нищожна сделката, с която областната управа на София продаде терена под комплекса „Царските конюшни“ на фирмата „Евротрансбилд“ ООД. Според мотивите на съда цената от 658 хил. лева, за която са продадени трите терена, е в пъти под пазарната, съобщава „Де факто“.

Припомняме, че през юни 2016 г. със своя заповед бившият областен управител Веселин Пенев прекрати съсобственост между държавата и частна фирма – „Евротрансбилд“, върху земята, където са „Царските конюшни“, като дружеството стана едноличен собственик. В края на годината Софийската градска прокуратура внесе три протеста в съда по настояване на Министерството на регионалното развитие. Целта им беше сделката да бъде обявена за нищожна, а Пенев и оценителят на имотите – Юлия Димитрова-Цекова, получиха обвинения за ощетяване на държавата с 11 млн. лева. Делото срещу двамата още не може да тръгне в съда.

Решението на СГС е базирано на две независими оценка от вещи лица. Първият експерт оценява имотите по три метода, като дава обща цена от близо 24 млн. лева.

Вторият сравнява по цени, по които Столичната община е продавала терени, без да се отчита местоположението им, и посочва цена от 2.5 млн. лв. Той също използва други два метода, но в крайна сметка според него средната цена на терените е 889 810 лева, защото парцелите са застроени. Всяка от тези цени е по-ниска от тази, за която са продадени трите терена през 2016 г.

Решението на съда не е окончателно и може да бъде обжалвано.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments