За четвърти път беше отложено делото за Царските конюшни

0
80
Царските конюшни, София
Архивна снимка

Разглеждането на делото за „Царските конюшни“, по което са обвиняеми бившият областен управител на София Веселин Пенев и лицензираният оценител Юлия Димитрова, е било отложено за пореден път.

Причина за четвъртото отлагане е била депозирана молба за самоотвод на съдебния заседател Живка Иванова с мотив, че в следващите месеци ще отсъства, предаде в. „Сега“. Съдът е уважил молбата и очаква да бъде назначен нов съдебен заседател, но за момента няма нова дата за разглеждане. Преди три седмици делото бе отложено, тъй като съдът откри процесуални нарушения в обвинителния акт. Прокуратурата обжалва определението и впоследствие спецсъдът го отмени.

Веселин Пенев е заявил, че делото може да не се разреши до въвеждането и на ново законодателство. Пенев е обвиняем по няколко престъпления. Едното обвинение е за сключена неизгодна сделка, т.нар. „царски конюшни”. Щетата е над 10 млн. лв. и е формирана от разликата между продажната цена и реалната пазарна стойност на имота. Другото обвинение е за умишлена безстопанственост, в резултат на което също са настъпили вредни последици и за областната администрация, и за българската държава. Т.нар. „царски конюшни” – 7 декара и половина в центъра на София (на около 100 метра от паметника на Васил Левски) – бяха продадени за сумата от 658 870 лв., тоест, по 90 лв. на квадратен метър.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments