С възпоменателни чествания Русе отбеляза 150 години от смъртта на Ангел Кънчев

0
63
Русенци отбелязаха 150 години от смъртта на Ангел Кънчев
Русенци отбелязаха 150 години от смъртта на Ангел Кънчев. Снимка: Община Русе

150 години от смъртта на бележития български революционер Ангел Кънчев отбелязаха днес русенци, съобщават от Общината.

“Той оставя трайна следа в летописите на града ни и в сърцата на родолюбците. Не само горди, но и длъжни сме пред завета на Ангел Кънчев, изречен в последния му миг на пристанището в Русе: „Да живее България!“, каза в словото си кметът Пенчо Милков.

Ненавършил 22 години революционерът жертва себе си, вместо да предаде другарите си.

Снимки: Община Русе

На брега на река Дунав – между Вития мост и Морска администрация, Дружество „Традиция“ представи възстановка в памет на саможертвата му. По-късно шествието, водено от Общинския духов оркестър с диригент Димчо Рубчев, потегли към паметника на Ангел Кънчев на ул. „Славянска“.

Там празнично слово произнесе и директорът на Регионалния исторически музей проф. Николай Ненов. Той разгледа кончината на героя не като грях, както е записано в християнските канони, а като саможертва, която може да направи само един истински родолюбец.

Заупокойна молитва в памет на Ангел Кънчев бе отслужена от свещеници от Русенската митрополия. Дария Стефанова и Дейвид Георгиев от Общинския младежки дом изпълниха песента „Къде си вярна ти, любов народна?” и стихотворение на Пенчо Славейков, а Константин Борисов от Общинския детски център за култура и изкуство рецитира „Аз съм българче“. Водещ на церемонията беше актьорът от Драматичен театър „Сава Огнянов“ Косьо Станев.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments