С 15% ще бъдат увеличени парите за безплатните закуски в училище

1
491
Красимир Вълчев. Снимка: пресцентър МОН
Красимир Вълчев. Снимка: пресцентър МОН

Парите за безплатни закуски в училище ще бъдат увеличени с 15 процента от догодина, съобщи просветният министър Красимир Вълчев за „бТВ“. По негово разпореждане всички директори трябва да се срещнат с родителите, за да се обсъди от каква храна имат нужда децата в училище.

Семействата на учениците продължават да коментират качеството на безплатните закуски. Според тях сумата от 0,59 стотинки за дете е крайно недостатъчна и липсва контрол.

Закуската: Снимка: Фейсбук, Veselin Traikov
Закуската: Снимка: Фейсбук, Veselin Traikov, Архив

Според министър Вълчев няколко проблема се смесват в случая, а единият е със сключените договори, които трябва да отговарят на наредбите на здравното министерство по така наречените „рецептурници“. Вторият казус е свързан с изпълнението им – има сигнали, че някои от храните не отговарят на договорите. Третият проблем бил с недостига на средства.

Просветният министър смята, че въпросните средства трябва да се използват и за подкрепяща закуска спрямо училището и желанието на родителите. По думите му предстои да се изготви механизъм за контрол.

Не е рентабилно поддържането на всички училищни столове, добави още министър Вълчев.

„Директорът носи отговорност, той е възложител. Най-трудно е, когато има възлагане на външен изпълнител“, поясни още той и добави, че най-вероятно ще има повишение с 15 на сто на парите, които се отпускат за закуски в учебните заведения.

Директорът на 119 училище в София Диян Стаматов намира сумата от 0,59 стотинки за закуска за дете за не малка. Според него – ако парите се използват рационално, те ще са достатъчни. Той твърди, че в повечето случаи децата изяждат закуските, които са им раздадени.

За училището, което ръководи, заяви, че се дават подкрепящи закуски, които не могат да нахранят учениците за целия ден. Той отбеляза, че за храната в ръководеното от него училище, е положил много контрол и усилия.

Елисавета Балабанова от Кофинова от фондация „За храната“ пък е на мнение, че програмата на просветното министерство за закуските трябва да се прецени върху кого трябва да е фокусирана – за деца, които са в обгрижено положение или за деца, които имат нужда от подпомагане. Според нея програмата не може да бъде универсална, по начина по който се прилага в момента и трябва да бъде прецизирана спрямо конкретните училища.

Абониране
Известие от
guest
1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Хари
Хари
2 години по-рано

Една вита баница Кауфланд (не е посочено със сирене ли е или сизвара) струва на промоция или с намаление(за подробности вижте сайта Кауфланд)0,54 лв. Има вид на тестена закуска като показаните на снимката Ви(естествено с вид на баница) – размер d/h 10-12/1,5-2см. Друг магазин – друг вид баница 180гр – 1,10 лв. Според мен дневният порцион за закуска трябва да е 1,00 лв и освен това да бъде променена схемата – търговците вън от храма.