Руслан Стефанов: Бюджетът е сбор от разходи, а не от политики, които ще се провеждат

0
12
Бюджет
Бюджет. Снимка: Pixabay

По-добрият вариант е да има актуализация, за да може все пак гласуването на разходи, които и без това щяха да бъдат направени, да мине през парламента. Темата коментира пред „БНР“ икономистът Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията.

Той допуска, че е съвсем очаквано приходите в бюджета тази година да бъдат повече. Повече от ясна е била нуждата от актуализация, защото по тази начин се предоставя възможност да бъдат изхарчени допълнителните средства от хазната. По доста популистки начин е било случено това обаче, каза още Стефанов. 

„За поред път бюджетът е сбор от разходи, а не толкова от ясни идея за това какви политики ще се провеждат“, поясни той.

Една от идеите и вероятно първата, станала причина за актуализацията, е справянето с последиците от COVID пандемията. Увеличението на пенсиите е друг довод.

Икономистът разясни, че в онези държави, където ваксинацията е доста по-напреднала от при нас, икономиката бележи по-сериозен напредък и същевременно с това възрастните хора са доста по-защитени. И предишното, и сегашното правителство в страната за съжаление не успяха по отношение на провеждането на имунизационната политика.

Руслан Стефанов припомни въпроса с пътищата у нас. По негови думи отговор на него така и не е бил даден. Разбрахме единствено за редицата нарушения, стана ясно, че трябва да се платят едни средства, „защото фирмите държат правителството заложник и могат да му причинят болка“.

Туризмът е третият сектор, който е бил повлиян финансово в положителен аспект от актуализацията на бюджета. Според експерта браншът е демонстрирал крайно неподчинение по време на пандемията, неспазвайки необходимите мерки. Въпреки всички разминавания, той „продължава да получава средства, защото е достатъчно голям секторът да прави протести“.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments