Руският президент: Денят на славянската писменост и грамотността дойде при нас от македонската земя

0
1570
Президент Владимир Путин
Снимка: Президент Владимир Путин

„Поздравяваме братския македонски народ с Деня на светиите Кирил и Методий, който се чества като национален празник. Днес в Русия е тържествен ден – Денят на славянската писменост и грамотността дойде при нас от македонската земя.“ – Владимир Путин“

Този туит публикуваха от руското посолство в Скопие.

Скрийншот от Twitter
Снимка: Скрийншот на публикация в Twitter

Публикацията беше последвана от втора, гласяща:

„Невъзможно е да се надценява значението на светиите Кирил и Методий за развитието на славянските езици, включително руския и македонския. Трудно е да си представим много от най-големите съкровища на световната литература без писмото, което използваме благодарение на братята Солунци.“

Скрийншот от Twitter
Снимка: Скрийншот на публикация в Twitter

Същевременно посланикът на Русия в България Елеонора Митрофанова отправи поздрав по случай 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Тя заяви:

„Скъпи български приятели,

Уважаеми сънародници!

Искрено ви поздравявам с Деня на Светите Братя Кирил и Методий, българската азбука, просвета, култура и славянска писменост.

Този празник посветен на големите християнски будители и мисионери, създателите на общата ни азбука, има вечно значение и се отбелязва в много славянски страни, сред които и Русия.

Благодарение на мобилизационната им работа целият славянски свят получи най-ценния подарък – писмеността. Тя стана основа на новата култура, даде мощен тласък на нашите народи за по-нататъшно развитие и позволи да създадат уникален и разнообразен свят на славянската култура и изкуство.

Учениците на Кирила и Методий – Климент и Наум Охрид, Йоан Екзарх, Константин Преславски, Черноризец Храбър продължи делото на светите братя. Преслав и Охридските книжни школи бяха най-важните центрове на писменост, литература и култура не само на Първото българско царство, но и на целия славянски свят.

Скъпи приятели, извън всякакво съмнение ролята на България във формиране и разпространение на славянската писменост, език и култура е безценна и неоспорима. Прочутият руски учен Дмитрий Лихачов пишеше: „България е дала на източните славяни висшия слой на езика, „полюса на духовността“, обогатил нашия език, вдъхнал му нравствената сила и способност да възвисява мислите, понятията и представите. Това е езикът, на който са се доверявали най-високите мисли, на който са се молили и са се писали тържествени думи. Той през цялото време бил редом с руския народ и го е обогатявал духовно“.

И в България, и в Русия грижливо пазят и тачат наследството на светите братя Кирил и Методий, определили самосъзнанието и развитието на братските славянски народи за дълги векове.

Честит празник, скъпи приятели! Честит Ден на светите братя Кирил и Методий!“

Реакцията след туита на Посолството на Русия в Скопие предизвика множество коментари – повечето, от които обидни за България в един от най-светлите й празници! Предстои да видим дали МВнР ще вземе отношение. 

Припомняме, че това не е първият път, в който от Русия излизат с подобна позиция – през 2017 година стана скандал заради същото твърдение на руския президент – че кирилицата идва от македонските земи. Тогава Путин се срещна с македонския си колега Георги Иванов в Москва. Тогава последва реакция от МВнР.

В Русия 24 май е светски празник от 1985 г., а едва от 2009 г. придобива статут на национален празник. За разлика от Българската православна църква, в руската църква светският и църковният празник съвпадат.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments