Руският посланик в САЩ: Изпращането на танкове в Украйна ще е поредна провокация

0
198
Танк. Снимка: Pixabay.
Танк. Снимка: Pixabay.

Изпращането на американски танкове в Украйна ще бъде поредната явна провокация срещу Русия. Това заяви руският посланик във Вашингтон Анатолий Антонов, цитиран от „Reuters“. Според него, „ако САЩ решат да доставят танкове, то оправдаването на подобна стъпка с аргументи за отбранително въоръжение няма да проработи“.

По думите на Антонов американското правителство дава „зелена светлина“ на използването на американската помощ за нападение срещу Крим.

Припомняме ви, че германското правителство се съгласи да изпрати поне една рота танкове „Леопард-2“ на украинските въоръжени сили. Канцлерът Олаф Шолц е решил да позволи и на други държави като Полша да направят това. Други съюзници, например в Скандинавия, също възнамеряват да се присъединят към доставките на танкове „Леопард“.

Според „Шпигел“ решението на германското правителство е било предшествано от интензивни консултации между ФРГ и други украински съюзници. Според информацията са проведени преговори, включително със САЩ. На 18 януари германският канцлер Олаф Шолц и президентът на САЩ Джо Байдън проведоха телефонен разговор. Шолц е заявил, че би се съгласил да предаде танкове на Украйна, ако САЩ започнат да доставят „M1 Ейбрамс“.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments