Руският патриарх се надява на бърз край на конфликта в Украйна, но не го критикува

0
72
Патриарх Кирил
Патриарх Кирил. Снимка: БТА

Днес главата на Руската православна църква патриарх Кирил заяви, че се надява конфликтът в Украйна да приключи бързо, но пак не го осъди. Припомняме, че подкрепата му към „специалната военна операция“ на Москва разтревожи християнския свят, предава „Reuters“.

В навечерието на Великден патриарх Кирил изнесе открита служба пред катедралата „Христос Спасител“ в Москва. Там той напръска със светена вода козунаци и коментира, че част от тях ще бъдат пратени в Донбас в Украйна. Той се надява те да помогнат на тези, които са част от „трудния конфликт“, да успокоят сърцата, умовете и душите им, така че братоубийствените междуособици да приключат колкото се може по-бързо и дългоочакваният мир да царува.

Патриархът е съюзник на държавния глава на Русия Владимир Путин. Той се е изказвал в подкрепа на военната интервенция в Украйна. Въпреки че днес говори за нуждата от помирение, той не постави под въпрос и не разкритикува войната.

„Нека Господ преди всичко да помири нашите хора в Украйна, в Донбас, където все още се пролива кръв. (…) Нека Господ излекува раните, нанесени на хората, на семействата, които са изгубили тези, които ги изхранват, на родителите, които са изгубили децата си и на децата, които са изгубили родителите си“, добави той.

Междувременно стана ясно, че руските войски са подновили офанзивата си срещу последния бастион на украинските сили в Мариупол. Това беше съобщено от високопоставения представител на украинското президентство Олексий Арестович, цитиран от „Асошиейтед прес“. По негови думи Русия е подновила въздушните нападения срещу металургичния завод „Азовстал“ и се опитват да го щурмуват.

Преди броени дни министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу докладва на президента Путин, че целият Мариупол, с изключение на „Азовстал“, е бил „освободен“ от руснаците. Руският държавен глава нареди на армията си да не щурмува предприятието, а вместо това да го обсади. По данни на властите в Украйна там има близо 2000 техни бойци, а около 1000 души са намерили убежище в подземните тунели на комбината.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments