Руски хакери атакуваха Ангела Меркел

0
178
Ангела Меркел. Снимка: Общомедия
Ангела Меркел. Снимка: Общомедия

Германският канцлер Ангела Меркел потвърди новината, че е била атакувана от хакери, за които се смята, че са от Руското военно разузнаване (ГРУ).

В парламента към нея бяха отправени въпроси, свързани с доклад на германско списание, в който се разисква хакерска атака с участието на ГРУ, насочена към германското правителство през 2015 г.

Боли ме„, каза тя, описвайки хакерската атака като „възмутителна„.

Германският канцлер добави, че ще продължи да се стреми към поддържане на добри отношения с Русия.

Хакерската атака от 2015 г., докладвана от списание „Spiegel“, беше свързана с кражба на данни от компютри в германския парламент. През 2018 г. информационно-технологичната мрежа на правителството също попадна под атака на хакери, като тогава също се появиха съобщения, че руските хакери имат вина.

Руското правителство отрече да е прониквало в системата на германския парламент.

Какви данни е получило ГРУ?

Според списание „Spiegel“, което не цитира източниците си, германски експерти са успели частично да проследят механизма на хакерската атака и са установили, че са атакувани две електронни пощи от кабинета на Меркел. Съобщава се, че съдържат имейли от 2012 до 2015 г.

През 2016 г. Националната разузнавателна агенция на Германия публично обвини хакерска група, за която се смята, че работи за руската държава, че стои зад кибератаката.

Смята се, че групата, известна като „Fancy Bear“ или „APT28“, е отговорна и за кибератаките, свързани с изборите в САЩ през 2016 г.

Всеки ден се опитвам да изградя по-добри отношения с Русия, а от друга страна има толкова ясни доказателства, че руските сили правят това„, заяви Меркел, цитирана от агенция „AFP“ в сряда.

За съжаление заключението, до което стигнах, е, че това не е нещо ново“, обясни тя и добави, че кибердезориентацията и изкривяването на фактите са част от стратегията на Русия.

Преди две години говорителката на руското външно министерство Мария Захарова отрече Русия да е проникнала в системата на германския парламент, като си позволи да се пошегува по темата: „Ние влязохме в Бундестага само веднъж, през 1945 г., докато освобождавахме Берлин от нацистката напаст. По онова време той се е наричал Райхстаг“.

Защо руските хакери биха атакували Германия?

Германската агенция за вътрешно разузнаване смята, че руските атаки срещу германските държавни организации и институции са били извършени с цел събиране на разузнавателни данни.

Отношенията между Русия и една от икономическите сили на ЕС – Германия, са сложни.

От една страна, немският канцлер осъди анексирането на Крим през 2014 г. и защити продължаващите санкции на ЕС.

Въпреки това тя подкрепи идеята за изграждане на газопровода „Северен поток 2“, който ще удвои количеството руски газ, постъпващ в Европа през Германия.

Хиляди немски компании все още правят бизнес с Русия, като някои от тях лобират, за да попречат на санкции, за които твърдят, че възпрепятстват търговията.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments