Microsoft: Китай е обвинена в хакване на имейли на правителството на САЩ

0
51
Microsoft
Снимка: Пиксабей

Базирани в Китай хакери са получили достъп до имейл акаунтите на около 25 организации, включително правителствени агенции, съобщи Microsoft, цитирана от „BBC“.

Софтуерният гигант не е предоставил подробности за това къде са базирани правителствените агенции. Министерството на търговията на САЩ обаче потвърди пред медията, че Microsoft го е уведомила за атаката. Според докладите министърът на търговията Джина Раймондо е сред лицата, засегнати от пробива. Говорител на Министерството на търговията на САЩ заяви пред „BBC“:

„Microsoft уведоми Министерството за компрометиране на системата Office 365 на Microsoft и Министерството предприе незабавни действия, за да отговори.“

„Ние наблюдаваме нашите системи и ще реагираме незабавно, ако бъде открита допълнителна дейност“, добавиха те.

Американските медии съобщиха, че Държавният департамент също е бил атакуван от хакерите. Държавният департамент не отговори веднага на искане на „BBC“ за коментар.

Китайското посолство в Лондон заяви пред „Агенция Ройтерс“, че обвинението е „дезинформация“ и нарече правителството на САЩ „най-голямата хакерска империя в света и глобален кибер крадец.

Microsoft каза, че базираната в Китай хакерска група – която тя нарича Storm-0558 – е имала достъп до имейл акаунти чрез фалшифициране на цифрови токени за удостоверяване, изисквани от системата. Токените обикновено се използват за проверка на самоличността на дадено лице. От фирмата споделиха:

„Storm-0558 е насочен основно към правителствени агенции в Западна Европа и се фокусира върху шпионаж, кражба на данни и достъп до идентификационни данни.“

Компанията каза, че нейните разследвания са установили, че нарушенията са започнали в средата на май и че сега „е смекчила атаката и се е свързала с засегнатите клиенти“.

„Добавихме значителни автоматизирани откривания за известни индикатори за компрометиране, свързани с тази атака… и не открихме доказателства за по-нататъшен достъп“, се добавя в него.

През май Microsoft и западните шпионски агенции заявиха, че китайски хакери са използвали скрит зловреден софтуер, за да атакуват критична инфраструктура на американските военни бази в Гуам.

Експерти коментираха, че това е една от най-големите известни кампании за кибершпионаж срещу САЩ.

Ключов военен пост на САЩ, пристанищата и военновъздушните бази на Гуам биха били от решаващо значение за всеки западен отговор на конфликт в Азия.

Пекин нарече доклада на Microsoft „крайно непрофесионален и „дезинформация“. Китай рутинно отрича участието си в хакерски операции, независимо от наличните доказателства или контекст.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments