Русия вече набира войници за армията

0
71
Знаме на Русия
Снимка: Wikimedia commons

Съветът за сигурност на ООН заседава за войната в Украйна. В Русия вече набират войници за армията. Мнозина пък се опитват да напуснат страната.

Километрични опашки на граничен пункт между Русия и Грузия се образуваха часове, след като руският президент Владимир Путин обяви частична военна мобилизация.

Пристигащите от Москва с ранния полет до Белград тази сутрин не скриха притесненията си от решението за мобилизация. В над 35 руски градове, включително в Москва и в Санкт Петербург, се проведоха протести срещу решението на Путин. Опозиционният сайт “Медуза” съобщава за над 1000 задържани.

Междувременно бе извършена най-голямата размяна на военнопленници от началото на войната. Украйна си върна 215 души, сред които са и защитниците на „Азовстал“. Киев предаде на Москва 55 пленници, сред които е и близкият до Путин украински политик Виктор Медведчук. Освободени са и 10 чужденци.

Пред Общото събрание на ООН украинският президент Володимир Зеленски поиска специален трибунал за агресията на Русия в Украйна и отнемането ѝ на правото на вето в Съвета за сигурност.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments