Русия възобнови доставките на газ за Молдова

0
10
Газопровод
Газопровод. Снимка: Pixabay

От Русия са възобновили газовите доставки за Молдова. Това идва, след като държавните компании „Газпром“ и „Молдовагаз“ подписаха нов 5-годишен договор, пише „БНР“. Припомняме, че старият изтече през септември, а през октомври Молдова беше принудена да купува руско синьо гориво по пазарни цени или приблизително 800 долара за 1000 кубични метра.

Междувременно молдовският президент Майя Санду сподели задоволството си след подписването на нов договор като го определи като „позитивен прецедент в нашите отношения с Руската федерация“.

„Доволни сме, че този договор беше съгласуван и подписан. Много се надявам, че цените ще се понижат, защото това, което се случи през последните месеци, е някаква аномалия“, коментира Санду в интервю за вестник „Комерсант“.

Сключването на договора е в резултат на търговски преговори и този резултат може да бъде само взаимноприемлив и взаимноизгоден, посочи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Новият договор предвижда Молдова да плаща за руско синьо гориво през ноември по 450 долара за 1000 кубични метра или 2 пъти повече спрямо изтичането на предходното споразумение.

Междувременно Кишинев и Москва се договориха за одит и евентуално последващо преструктуриране на молдовския дълг, който по изчисления на „Газпром“ се равнява на 709 милиона долара.

Според информация на „Комерсант“ цената в новия договор ще се определя по смесена формула, а именно – 70% ще зависят от спот котировките на петролните продукти, а 30% – от стойността на синьото гориво на един от големите европейски газови хъбове.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments