Русия призова САЩ да унищожат ракетния си щит в Източна Европа

0
163
Aegis Ashore. Снимка: Lockheed Martin
Aegis Ashore. Снимка: Lockheed Martin

Руското министерство на отбраната обяви, че Съединените щати трябва да унищожат противоракетната система МК-41, разположена в Румъния, както и дроновете за нанасяне на удари, ако искат да се придържат към двустранния Договор за унищожаване на ракетите със среден и малък обсег (INF) от 1987 г., предаде „Ройтерс“.

Русия участието си в договора миналия уикенд, след като САЩ обявиха, че ще се оттеглят от пакта за шест месеца, ако Русия не сложи край на разработките на нови ракети – обвинение, което Москва отрича. След като обяви оттеглянето, руският президент Владимир Путин добави, че Русия ще започне работа по нови ракети и заповяда на министрите си да не преговарят с Вашингтон за разоръжаване.

Русия обвини НАТО за спирането на INF поради разполагането на балистичните системи, инсталирани в Румъния и планираните за инсталиране в Полша.

За съжаление, страните-членки на НАТО показаха, че не са готови за съществен диалог по въпроса за ракетните системи МК-41, които се намират в Румъния и ще бъдат разположени в Полша от следващата година в нарушение на Договора за унищожаване на ракетите със среден и малък обсег. Тези системи са част от ракетната система на НАТО, така че пактът е пряко отговорен за спирането на договора„, заяви в понеделник руското министерство на външните работи.

В четвъртък в министерството на отбраната е бил извикан военният аташе на САЩ, за да му бъде връчена нота, в която се казвало, че САЩ не са подкрепили с никакви доказателства твърденията си за руски нарушения на договора, както и че Вашингтон не предприема действия за отстраняване на собствените си нарушения, обясни говорителят ген. Игор Конашенков.

Дронове за нанасяне на удари и наземните системи МК-41 представляват такова нарушение, допълва той. Вашингтон обикновено отговаря, че дроновете изобщо не са съществували като оръжие при подписването на договора от Михаил Горбачов и Роналд Рейгън, а руснаците настояват, че описанието какво е крилата ракета пасва и на това за днешните безпилотни летателни апарати.

Спорът за ракетите е за комплексите Aegis Ashore, какъвто вече има в Румъния и скоро трябва да бъде въведен в бойно дежурство такъв в Полша. Руското външно министерство твърди, че чрез тях САЩ могат да разположат в Европа почти 50 ядрени ракети.

Румънският министър на външните работи Теодор Мелескану реагира на исканията на Русия и заяви, че съоръженията в Девеселу, Румъния, е чисто отбранително и че обвиненията, че тази база може да се използва за пускане на ядрени ракети, е „неоснователен трик„, използван от Русия, за да оправдае изграждането на собствени ракети, които нарушават INF и създават „реална опасност, не само за Румъния“.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments