Русия и Беларус продължават мащабните военни учения близо до Украйна

0
16
Владимир Путин
Владимир Путин. Снимка: Сайтът на Кремъл

Русия и Беларус продължават мащабните военни учения в близост до Украйна, предаде „Ройтерс“. Те трябваше да приключат днес, но това няма да се случи. Всичко това допълнително засилва натиска върху Киев на фона на предупрежденията, които отправят западните лидери за планирана руска инвазия в Украйна. 

Решението за удължаване на ученията било взето заради ескалацията на ситуацията в района на Донбас. Това се посочва в официално изявление на Министерството на отбраната на Беларус. НАТО от своя страна обяви, че Русия има 30 000 войници в Беларус и може да ги използва за нахлуване в Украйна. Москва отрича да има подобни намерения. 

От своя страна говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че многократните предупреждения на Запада, че Русия е на път да нахлуе в Украйна, са провокативни и могат да имат неблагоприятни последици, без да дава подробности.

Русия и нейните съюзници твърдят, че Украйна и Западът подсилват напрежението, като изпращат подкрепления на НАТО в Източна Европа.

Министърът на отбраната на Беларус Виктор Хренин каза, че фокусът на разширените учения е „да се осигури адекватен отговор и деескалация на военните приготовления на недоброжелатели близо до общите ни граници“.

Западните страни пък подготвят санкции, които според тях биха били широкообхватни срещу руски компании и физически лица в случай на инвазия.

Британският премиер Борис Джонсън обяви в интервю на „Би Би Си“, излъчено днес, че подобни санкции ще „ударят много много силно“ и биха могли да включват ограничения за достъпа на руския бизнес до долара и паунда.  Той обаче призна, че подобни заплахи може да не се окажат възпиращи за Москва. 

„В момента трябва да приемем, че Владимир Путин вероятно мисли нелогично за това и не вижда бедствието занапред“, каза Джонсън.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба пък е категоричен, че Западът трябва да наложи част от санкциите сега, вместо да чака инвазия.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments