Румен Радев към служебното правителство: На Вас се пада отговорността да се справите с предизвикателствата (ОБНОВЕНА)

0
11
Представяне на приоритетите на служебното правителство
Представяне на приоритетите на служебното правителство. Снимка: Скрийншот от видео във Facebook

„Това е четвъртото служебно правителство, което назначавам. На Вас се пада отговорността да се справите с предизвикателства, които бяха спестени на предишните три служебни кабинета. Вие поемате отговорност за управлението на България в труден момент на страната.“

Това обяви президентът Румен Радев при представянето на приоритетите и задачите на новото служебно правителство, което встъпва в длъжност от днес. 

„Има вихреща се инфлация и обедняване, липса на газ за зимата и тежко задлъжнял обществен доставчик, нормативен блокаж и разпадаща се пътна мрежа, липса на подготвени закони по Плана за възстановяване и устойчивост и забуксувала съдебна реформа и важни дейности за пълноценната ни интеграция за Европейския съюз“, посочи още държавният глава. 

Той подчерта, че предизвикателството през служебния кабинет е свързано със сигурността. И допълни:

„Бушува война. Напрежението на Балканите отново се покачва. Рискът войната да обхване нови територии е реален. И Вие трябва да предотвратите въвличането на страната в конфликти. Пряко следствие на войната е глобалната енергийна криза. Тя неизбежно ще изостри социалното напрежение с потенциал за нови политически и управленски кризи в следващите месеци. Служебният кабинет трябва да се води от два важни приоритета – сигурност на доставките и цена. Гражданите очакват от изпълнителната власт рационални решения. Друга пагубна последица от войната е продоволствената криза.“

От своя страна служебният премиер Гълъб Донев обяви, че не губи равновесие от високото и не търси вратичката на закона

„По силата на Конституцията президентът е гарант за министър-председателя и за министрите, на които дава своя кредит на доверие. Г-н президент, благодаря Ви за доверието, че ни поверихте управлението на държавата във време, натежало от кризи. Понеже разполагам с опит и наблюдение за отговорностите както на редовен, така и на служебен кабинет убедено твърдя, че служебното правителство не е „Б“ отборът в управлението на държавата. И това не е моя маркетингова приумица. Това отсъжда основният закон“, обяви новият министър-председател. И допълни:

„Днес встъпва в длъжност стотното правителство на Република България, което няма да има 100 дни толеранс. На нас се пада нелеката задача да търсим решения за наследените кризи, без да разполагаме с механизмите на работещо Народно събрание. От колегите си вицепремиери и министри очаквам работа на 100% по следните направления – организирането и провеждането на честни избори, възстановяването на доверието между институциите, които представляват държавата, намиране изход от всички завещани кризи, сваляне на политическото напрежение, продължаване на работата по Плана за възстановяване  и устойчивост“. 

Той посочи, че неговите колеги в служебния кабинет не трябва да забравят думите, с които ще положат клетва като министри.

„Това е клетвата, с която ще носим отговорност за съдбините на родината и на нашите сънародници“, категоричен беше премиерът. 

Служебното правителство положи клетва
Служебното правителство положи клетва. Снимка: Скрийншот от видео във Facebook

След това новото служебно правителство положи клетва в Гербовата зала на Президентсвото. 

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments