Румен Радев и Кириакос Мицотакис: Стратегическото партньорство между България и Гърция е пример за нашия регион

0
22
Среща на Румен Радев и Кириакос Мицотакис
Среща на Румен Радев и Кириакос Мицотакис. Снимка: Президентство

„Междусистемната газова връзка между Гърция и България, която се въвежда в експлоатация днес, осигурява не само реална енергийна диверсификация за страната ни, но и ще има съществен принос за укрепване на стабилността и икономическото развитие на Югоизточна Европа.“

Това беше общата позиция на президента Румен Радев и министър-председателя на Гърция Кириакос Мицотакис, които проведоха работна среща днес в София, съобщиха от „Дондуков“ 2. Двамата разговаряха преди началото на церемонията по въвеждане в експлоатация на газовия интерконектор между двете държави.

Стратегическото партньорство между България и Гърция е пример за нашия регион, подчертаха Румен Радев и Кириакос Мицотакис. Двамата обсъдиха перспективите за последващо укрепване на регионалната свързаност като най-ефективна мярка за разширяване на веригите на доставки и недопускане на дефицит на енергийни ресурси в региона.

Ускоряването на работата по изграждането на терминала за втечнен газ край Александруполис и решението на България да увеличи размера на резервирания капацитет на 1 млрд. куб. метра газ годишно, както и интереса на страната ни да участва в приватизацията и управлението на пристанища в Гърция, също бяха сред акцентите на срещата, съобщиха още от Президентството. 

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments