Румен Радев: Енергийната свързаност е ключово за икономическата и социална криза

0
59
Джефри Паят и Румен Радев
Джефри Паят и Румен Радев. Снимка: Президентство

„Подобряването на енергийната свързаност в Югоизточна Европа е от ключово значение за справяне с икономическата и социална криза.“

Това заяви президентът Румен Радев на среща днес с Джефри Паят – помощник държавен секретар на САЩ по енергийните ресурси. Посещението на Джефри Паят в България е част от негова регионална обиколка, включваща също Турция и Румъния.

Джефри Паят и Румен Радев
Джефри Паят и Румен Радев. Снимка: Президентство

„Необходимо е държавите от региона да обединят усилия си за по-бързото реализиране на съвместните проекти за разширяване на инфраструктурата за пренос на нефт, газ и електроенергия, така че да не се допуска дефицит на енергийни ресурси, инфлация и задълбочаване на икономическата криза“, заяви Румен Радев.

Обща бе позицията, че въвеждането в експлоатация на междусистемната газова връзка Гърция-България осигурява реална диверсификация не само за България, но и за региона. Във връзка с това държавният глава открои необходимостта от непрекъснатост на доставките на природен газ, така че да бъдат удовлетворени нуждите на всички държави.

По време на срещата бяха обсъдени и перспективите за задълбочаване на сътрудничеството между България и САЩ в разработването и прилагането на нови технологии в областта на енергетиката и изграждането на зелена икономика.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments