Румен Радев: България има бъдеще като ядрена държава

0
52
Президент Румен Радев
Президент Румен Радев. Снимка: Скрийншот от видео на "bTV"

Страната ни има бъдеще като ядрена държава. Това заяви пред журналисти държавният глава Румен Радев относно съдбата на АЕЦ „Белене“ и въпроса възможен ли е осезаем разнобой в мненията на управляващата коалиция.

Цитиран от „Дарик“ президентът припомни борбата, водена в Съвета на Европейския съюз, за да може ядрената енергия да бъде призната като чиста енергия. Значението на такава победа е от голямо значение за България, която има определен прогрес.

Радев уточни, че „в същото време се налагат големи изисквания към инвестициите“ и е крайно време страната ни да заеме позиция по темата.

Държавният глава коментира милиардите, вложени в този проект от родните данъкоплатци. Той е на мнение, че не е редно да стоим в подобно непрекъснато чакане и отлагане.

Радев е повече от категоричен, че у нас поне десетилетия напред трябва да имаме инвестиции в базови мощности, каквато е ядрената енергетика. Не можем да си позволим, убеден е той, доброволно да се откажем от огромния потенциал, който вече е инвестиран в тази насока.

Държавният глава обърна внимание на другите държави, които в момента тепърва изграждат свои ядрени мощности и трудностите, пред които са изправени те. Най-важен е, подчерта Румен Радев, човешкият капитал – хората, които да осигурят ефективност и безопасност. Тъй като ние имаме всичко това, поясни в заключение той, е престъпление да го загърбим. 

Очакванията на президента са в най-скоро време да има адекватно решение що се отнася до ядрената енергетика.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments