Росица Велкова: Приемането на еврото трябва да повиши жизнения стандарт на българите

0
38
Конференция
Конференция. Снимка: Министерство на финансите

„Убедено мога да заявя, че българската икономика е напреднала значително в подготовката си за въвеждането на еврото и за бъдещото си успешно функциониране в Еврозоната. “.

С тези думи министърът на финансите Росица Велкова се обърна към участниците в конференцията „България по пътя към еврото“, която се проведе в Националния дворец на културата /НДК/, организирана от Министерството на финансите. Целта на срещата е да запознае българското общество с всички факти за присъединяването на България към Еврозоната и да разсее с аргументи всички ирационални страхове.

Министър Велкова обобщи, че през последните 25 години страната ни демонстрира стабилна бюджетна позиция на сектор „Държавно управление“ и традиционно държи добри позиции по отношение на критерия за стабилни публични финанси. Страната ни полага усилия и за постигане на правна конвергенция, като работи за преодоляване на несъответствията, констатирани в Конвергентните доклади на Eвропейската комисия и Европейската централна банка от 2022 година.

Според Росица Велкова страната ни има висока положителна взаимовръзка с бизнес цикъла в Еврозоната. Корелацията е в рамките на 77-83% и е близка до средната за новите държави-членки на Европейския съюз и малко по-висока от тази на държавите, последно са приели еврото. 

Финансовият министър увери още, че през следващите месеци ще се проведе информационна кампания, която ще се разгърне активно след извънредните парламентарни избори. Според нея въвеждането на еврото няма да доведе до понижаване на жизнения стандарт на българите, а напротив – трябва да води до неговото повишаване. 

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments