Росен Христов: Няма как да постигнем енергийна сигурност без ядрени мощности

0
102
Министър Росен Христов
Министър Росен Христов. Снимка: БТА, Архив

„Анализите на Министерството на енергетиката показват, че без ядрени мощности не можем да постигнем нито декарбонизация, нито енергийна сигурност. В предложената визия за развитие на електроенергийния сектор служебното правителство предвижда изграждането два реактора на площадката на АЕЦ “Белене” и два в АЕЦ “Козлодуй.“

Това заяви служебният министър на енергетиката Росен Христов пред „БНР“ и допълни, че България трябва да бъде сериозен и незаобиколим партньор в енергетиката.

Според енергийния министър страната ни все още зависи от Русия за редица части и оборудване за ядрената ни централа. Поради тази причина се търсят алтернативни доставчици за дългосрочен план, които могат да доставят това оборудване. Междувременно България се презапасява с части, които могат да се окажат трудни за доставка в бъдеще време. Христов уточни още, че над 40 са елементите, които се доставят от Русия и са без алтернатива на пазара.

Поради тази причина Министерството на енергетиката ще направи анализ на съществуващото оборудване на площадката на „Белене“ и възможността то да бъде интегрирано в европейска или американска цялостна система за ядрена централа.

„На база на тези технически анализи можем да вземем решение какво да правим – дали да го използваме като част от нова система, построена с европейско или американско участие, дали да търсим продажба, или по друг начин това оборудване да влезе в експлоатация“, поясни Христов.

Решението ще бъде взето от Народното събрание, а служебното правителство ще предостави този анализ.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments